Nemzeti színekbe öltöztek az iskolák és az óvodák is a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Testvértelepülésünk, Nagyfödémes diákjai megható műsorral mutattak példát magyarságtudatból.

 

Galériák a képekre kattintva!

 

Az ovisok hagyományosan a három városrész egy-egy nemzeti emlékhelyéhez vitték az előző napokban készített nemzeti színű zászlócskáikat, feldíszítve a tereket, beszélve huszárokról, szabadságról. Minden csoport verseket szavalt, dalokat énekelt a nemzeti emlékhelyeknél szerdán.

 

 

De mese is igyekezett megmutatni nekik, milyen lehetett, amikor az elnyomott magyarság fellázadt az urak, a hatalom ellen – mi is lehetett jobb az ovisoknak erre, mint Ludas Matyi története, ahogy álruhákban csapja be Döbrögit és adja vissza neki a botütéseket. De a nemzeti himnuszunkkal és szózatunkkal is ismerkedtek a gyerekek, ahogy a nemzeti színű zászlóval is.

 

 

 

Az iskolások már komolyabb gondolatok mentén ünnepeltek a művelődési házban. Itt a nagyfödémesi magyar iskola diákjai és tanárai által összeállított műsor beszélt nekik a forradalomról. De nemcsak arról. Azt is megmutatta, hogy a szlovákiai magyar gyerekek számára mit is jelent a magyarság, a magyar nyelv és kultúra. Bár a forradalmi ifjúság magyar kultúráért vívott harcát mutatta meg a műsor, a közönség érezhette, ezért a diákoknak, szüleiknek, nagyszüleiknek napi szinten meg kell harcolni. Így közvetve nemcsak a forradalomról, hanem magyarságukról is tanulhattak a jánossomorjai diákok.

 

 

HT – JTV

 

 

-hirdetés- -hirdetés-