Jelmezekbe öltözve tetőzték be a farsang utolsó napjait a város legkisebbjei. Minden óvodában, sőt, a bölcsiben is sok-sok szuperhős, hercegnő táncolt és mókázott a farsangi szezon végén.

Állt a maszkabál az elmúlt hetekben az óvodákban. Szentpéteren a Károlyházi citerazenekar adott talpalávalót két hete, ahol minden csoport gyerkőcei táncolhattak, mulathattak kedvükre. A zenekar nemcsak a mai kedvelt gyerekdalokat alkalmazta citerára, hanem népdalokat is megszólaltatott a népi hangszeren. Így aztán a jól ismert gyermekjátékokat, mondókás dalokat is elénekelhették, eltáncolhatták a gyerkőcök.

 


Fotógalériák a képekre kattintva!

Pusztasomorján hétfőn zendített rá a mosonmagyaróvári Kislaptáros népzenekar. Itt is ötletes maskarák vonultak fel. Bohócok, szuperhősök és persze szebbnél szebb hercegnők járták a táncot. A farsang ősi, pogány tavaszköszöntő, termékenységünneplő hagyomány, amely a mulatozásról, tréfacsinálásról és ennek egyik eszközéről, a beöltözésről is szól már hosszú évezredek óta. Ezért az ovikban is fontos része a farsangi játéknak a beöltözés. Kik maguk készítenek, kik kölcsönzőből hozzák, vásárolják, a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát abban, amit visel. Így, akinek valamiért elment a kedve a beöltözéstől, annak is igyekeznek meghozni azt az óvó nénik. A táncházon a magyar népzene körjátékai hangzottak el, amit jól ismertek már az ovisok, és nagy kedvvel táncolták is azokat.

 

Fotógalériák a képekre kattintva!

 

 

Az Aranykapu óvoda szentjánosi csoportjaiban kedden járták a táncokat. Itt is a tornaterembe várta a Kislaptáros zenekar a gyerkőcöket. Az ovi számára nagyon fontos, hogy a népzene, néptánc, a népi hangszerek közel kerüljenek a csemetékhez. Ezért farsangkor szinte minden csoportban előkerül ez a műfaj.

 

Fotógalériák a képekre kattintva!

 

 

Már a farsangi jelmezek terén is az óvodába készültek a bölcsisek, hiszen nemrég ők is báloztak, beöltözve, táncolva, énekelve, ahogy teszik ezt minden éven. Népes volt a társaság, hiszen a bölcsiben szinte telt ház van jelenleg, tavaszra mind a 39 férőhelyet betöltik. Ezért jó időben jelentkezni kell a helyi bölcsi látogatásához, bár annyian még nincsenek, hogy egy új csoport is megtelne, de az idény folyamatosan nő Jánossomorján.

 

 

 

 

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-