Teafőzéshez készülődtek a művelődési házban december 12-én, kedden. De nem akármilyen tea készült. A Vaskakas Bábszínház Éneklő Betlehem című, különleges darabjában tárgyak elevenednek meg, és keltik életre a betlehemi történetet az énekek által elmesélt szövegekre. Markó-Valentyik Anna bábszínész úgy alkotta meg a történetet, hogy a karácsonyi teafőzés közben mesélje el a kis Jézus történetét az eszközökkel és különleges betlehemi, karácsonyi népdalokkal. A hamvaskék fedő egyszerre Mária arcává alakul, a szabdalt vágódeszka József vívódásait és megnyugvását jelenítette meg plasztikusan, Gábriel egy konyharuhából csomózódik elénk, míg mindennek eredőjeként az Úr egy csomag kamillatea képében jelenik meg. A vízbe merülő szárított virág a szeplőtelen fogantatást, a kész tea kitöltése pedig a megszületést jelképezte. Az előadás végén pedig mindenki ihatott is egy pohárral a teából, szimbolikusan magához vehette Jézus csodáját egy kortyban.

 

 

A tárgyanimáció különleges műfaj. Bár sok felnőtt szerint a gyerekek számára nehezen érthető, a gyerekek nem feltétlenül értenek egyet ezzel, sőt, az ő képzeletükben nem is nehéz a tárgyakkal való játék, asszociáció, ami a gyerekszobában gyakran előfordul. A jánossomorjai diákok is élvezettel hallgatták az előadást, mondta el a bábművész.

 

 

Az előadás a művelődési ház ajándéka volt, hálából azért, mert több idei rendezvényen is nagy segítséget kapott a gyerekektől, így például a Tökfesztiválon vagy a városi idősek köszöntésén, mondta Lacknerné Fördős Klára, aki elmondta, a művelődés ház keretein belül működő Szemfüles Drámapedagógiai Műhelytől kapta az előadás meghívásának ötletét. Így délelőtt az alsósok, délután az iskolások nézhették meg a különleges, és megízlelhető karácsonyi hangulatot varázsoló darabot.

-hirdetés- -hirdetés-