A történelmet hozná közelebb a diákokhoz a Hansági Múzeum vándorló metszetkiállítása, ami a héten Jánossomorjára érkezett. A gyerekek történelmi eseményekről készült évszázados metszeteket láthatnak. A tárlat különlegessége, hogy sokáig a nyilvánosság elől rejtett, nemrég restaurált műremekeket mutat meg a kicsi és nagy közönségnek.

 

 

Kiemelkedő mestermunkákat láthatunk a Glázer-Kozma Galéria falain januárban. A december 11-én, hétfőn megnyílt vándorkiállítás ugyanis történelmi témájú metszeteket mutat be. A megnyitón a körzeti általános iskola diákjai is közreműködtek. A térséget bejáró vándorkiállítás főleg az iskolásokat célozza meg, hogy érezhetőbbé tegye számukra a történelemtanulást, mondta el megnyitó beszédében Székely Zoltán, a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum igazgatója.

 

 

A tárlat több szempontból is különleges: A gazdag múzeumi gyűjtemény eddig raktárban, a látogatók elől rejtve állt, ám idén az intézmény felújíttatta, restauráltatta a képeket. Az egytől egyig Moson környéki gyűjtőktől származó munkák valódi műalkotások, különlegesen finom munkák, amik jelzik a polgárosult környék ízlését, kultúráját is. A képek között akad, amelyik a 1500-as években keletkezett, de a legfiatalabb is az 1800-as évek közepén keletkezett.

 

 

A felnőttek és a gyerekek számára is sok érdekességet tartogatnak a képek: Aprólékosan megrajzolt szárazföldi és tengeri csatajeleneteikkel, vagy épp a történelmi alakok portréival, a napóleoni háborúk eseményeinek megjelenítésével.

 

 

 

A metszet valamilyen anyaglapra karcolt kép, amit így nyomatolva sokszorosítani tudtak. A korabeli sajtóban ez helyettesítette a fotókat, de külön képekként is megvásárolhatták őket az emberek. A tárlat január végéig látható a galériában.

 

 

 

JTV

 

-hirdetés- -hirdetés-