Az internetes zaklatás sokkal többeket veszélyeztet, mint a legtöbben gondolnánk, és már a fiatalok is áldozatokká válhatnak. Ennek elkerüléséhez nyújtott segítséget a városi könyvtár egy könyvbemutatóval. Bántalmazásnak akkor számít, ha rendszeres – hangzott el a fontos meghatározás a könyvtárban kialakult, igazán példaértékű beszélgetés elején. Kalapos Éva írónőt örömmel vették körbe a helyi diákok: Akadt köztük már középiskolás, hatodikos, de olyan végzős is, akik kötelező olvasmányukká emelték az írónő kamaszoknak segítséget nyújtó regényeit. Egy közös volt bennük, mindannyian nagyon megkedvelték a regényeket és az alkotót egyaránt. Hamar kötetlen, baráti és mindkét fél számára értékes beszélgetés alakult ki.

 

Cikizés, cseten, viberen, facebookon, az osztályban – viccesen, erősen, majd durván. A néha gyerekcsínynek tűnő piszkálásból komoly tragédiák is kialakulhatnak – erről beszélt Kalapos Éva, kiemelve, hogy az internetes zaklatásnak, piszkálásnak számos változata van, néha a diákok maguk sem veszik észre, hogy részesei. Nem kell tevékenynek lenni, elég, ha a tömeg mellé állunk, hallgatunk, vagy épp teszünk egy lájkot a gúnyolódáshoz, már részei lettünk. Nem érezzük a súlyát, de kizárólag szavakkal is öngyilkosságba lehet kergetni valakit. Az írónő elmondta, az érzelmi biztonság a legjobb megelőzése a tragédiáknak, de néha a segítség azért is marad el, mert a környezet nem látja meg a problémát. Ennek pedig az is az oka, hogy a szülők és tanárok nem tudják kezelni az internetes felületeket, nem követik azt, hogy a gyerekek számára mi jelenti a világot, milyen felületeken folyik a kommunikációjuk és miről. Az írónő tíznél is több művet írt, jórészt a lelki kérdéseket és megoldásokat taglaló kamasz-témákban. Massza című könyvében egy kisfiú zaklatása torkollik tragédiába. A történet megírásában rendőr szakemberek is segítették az írónőt.

 

 

A diákok élvezték a beszélgetést, sőt saját élményeiket, megoldásaikat is elmondták. Kalapos Éva regényei több iskolában érettségi témává váltak, de a jánossomorjai végzős osztály is közösen olvasta el a könyvet, ami nemcsak kedvenccé vált, hanem már hasznos is volt egy-egy tanuló életében, mondta el László Zsuzsánna osztályfőnök.

 

 

 

Felfedezések a könyvtárban

 

De a héten több kötetet is bemutattak könyvtárunkban. De tanulságos könyv akadt még a könyvtárban. Szerdán Lang Gyula Híres történelmi útvonalak című könyvét mutatta be a szerző. A téma sokakat vonzott a könyvtárba. A színes album pedig a világtörténelem neves kereskedelmi vagy felfedező útvonalait mutatja be, érdekességekkel, fényképekkel. Ezekből most az író nyújtott ízelítőt előadásában. Beszélt a felfedezőkről, a történelmi háttérről, de sok magyar vonatkozás is szerepel a könyvben. A könyvtár számos állandó és egyedi programot kínál a városlakóknak az év során, melynek kiemelt elemei a könyvbemutatók, író-olvasó találkozók.

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-