A határ menti települések munkaerő- és szakemberhiánya nagy probléma, amin két pályaválasztási rendezvény is igyekezett enyhíteni Jánossomorján nemrég. A város új ifjúsági referense és ifjúsági koncepciója komplexen szeretné segíteni a város fiatalságát.

A városi könyvtár polcai között nem kedvenc könyveiket, hanem helyi és környékbeli szakembereket kereshettek fel a diákok és a szülők november 10-én este. Az első városi rendezésű pályaorientációs rendezvény, a Karrier Kölcsönző nyílt meg. Kocsis Péter ifjúsági referens és a városi könyvtár közös programján a személyes tapasztalatok megosztása volt a fő szempont, hogy egy-egy embert megismerve láthassanak bele az adott szakma szépségeibe és nehézségeibe, előnyeibe és hátrányaiba a leendő pályaválasztók. A meghívást sok környékbeli üzem, cég vagy szakember elfogadta.

 

 

Beszélgethettünk áccsal, villanyszerelővel éppúgy, mint logisztikussal, reklám-szakemberrel. A határ menti térség hatványozottan küzd az egész országra jellemző szakemberhiánnyal, ezért is több mester örült annak, hogy ilyen körülmények között beszélgethet fiatalokkal. Nem utolsó sorban zömük jánossomorjai, aki szeretne segíteni városa fiataljain és nem is olyan régen még maga is pályaválasztási kérdésekre keresett választ.

 

 

Kocsis Péter, a város ifjúsági referense a város ifjúsági koncepciója mentén igyekszik összefogni és segíteni a fiatalokat, fiatal közösségeket. A program három pillére a lakhatási-, pályaválasztási segítségnyújtás és a fiatalok szempontjainak bevonása a város kulturális életébe. Az érdeklődők számára egy Előkert nevű kommunikációs felület is indult a Facebookon, ahol minden fontos információt megtalálnak majd a helyi fiatalok.

 

 

Nemcsak a füstje, a lángja is nagy volt az első pályaválasztási napnak az iskolában is. Az iskolavezetés is fontosnak tartja a pályaorientációt. Ezen a napon délelőtt a tűzoltók tartottak bemutatót – aminek persze maga az oltás hasznos tudnivalói álltak a középpontjában, de sok mást is kipróbálhattak a gyerekek. A tűzoltóság szeretné növelni a hivatásos állomány létszámát, ezért már az általános iskolákban szeretnék felhívni a figyelmet e felelősségteljes szakmára.

 

 

De nemcsak a tűzoltók látogattak el az iskolába. A pályaorientációs napon az egy-egy szakmában jártas szülőket vagy tanárokat kérte meg az iskola, hogy tartsanak gyakorlati bemutatót a diákoknak a felsőben és az alsóban is. A diákok szó szerint is belekóstolhattak a szakmákba. Akadt itt cukrász, szakács is, de más munkákat is ki lehetett próbálni a burkolástól a varrásig. De a pályaválasztásban segítő tanácsokat is kaphattak, megtanulhattak például önéletrajzot írni.
Szentpéteren pedig a közeli kertészetbe is ellátogattak a gyerekek, hogy megismerhessék e szakma titkait, és megtudják, milyen iskolákba kell jelentkezni ehhez a pályához.
 

 

Az iskola az országos kezdeményezéshez csatlakozva jórészt a hiányszakmákra koncentrált a pályaorientációs napon. Az osztrák határ közelsége miatt a térségünket hatványozottan érintő szakemberhiányon is szeretnének enyhíteni – mondta el Bella Zsolt igazgató, alpolgármester.

 

 

HT – JTV

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-