Termény- és virágkiállítás, tökszobrászat, somorjai rétes sütés, és persze a városi töklámpás felvonulás. 12. alkalommal is színkavalkáddal várt mindenkit a tökfesztivál Jánossomorján. Ami már régóta nem csak a tökről szól, sokkal inkább őszi terménybemutató és étel-italkóstoló várja az érdeklődőket. A zöldségekből készült finomságok nagy sikert arattak, de a borkóstolás sem hagyta hidegen a látogatókat. A jogosítványbarát italok kedvelőinek például Győrságról érkeztek házi készítésű gyümölcs és zöldséglevek. Paprikából is többfélét kipróbálhattunk, az erős csilipaprikától a kellemesebb változatig.  

 

 

A város iskolásai is minden évben lelkesen készülnek a tökfesztiválra: kézzel készített ajándéktárgyakkal és házi süteményekkel színesítik a kínálatot. Az udvaron lángost és kürtös kalácsot is sütöttek, de rétesből is többféle készült, például Fáni néni remekművét, a nevezetes somorjai rétest is megkóstolhattuk. De aki tudta, a nyújtás technikáját is elleshette. A termények és finom ételek mellett hatalmasra nőtt tököket, gyönyörű őszi kompozíciókat állítottak ki. A gyerekek az udvaron már kora délután különböző kedves töklámpásokat faragtak.

 

 

A szervező Társaskör Egyesület minden évben sikert arat a tökfesztivállal, hiszen nemcsak a látogatók, de a kiállítók száma is egyre több. De a szervező tagok is kitesznek magukért, hetek óta folyt a készülődés. Szombat este már mindenki saját készítésű töklámpással sétált a hagyományos lámpás felvonuláson, népzenészek vezetésével, az útvonalon a lakók kertjeiket is feldíszítették. A kis lámpások a Szabadság utcát és a Dicsőfi utcát világították meg a felvonulás idejére. A szombati napot magyar népzene és táncház zárta az Örökség Kulturális Egyesület közreműködésével.

 

 

JTV
2017.10.10.

 

-hirdetés- -hirdetés-