Városnapok – Három kiállítással is ünnepelte várossá válásának 13 éves évfordulóját Jánossomorja. Képzőművészet és helytörténet, színek és technikák, fotók és háborús relikviák töltöttek meg három helyszínt is a városban.

Mindent a háborúról

 

Elsőként, 19-én, kedden este a Helytörténeti Gyűjteményben a történelemszeretőket várta a második világháborús katonasorsokat, helyi eseményeket feldolgozó, Hol vannak a katonák című kiállítás. Veres Dávid helytörténet-kutató sokéves munkáját összegezte a falakon, Hoffka Helga grafikus segítségével. A kutatási eredmények külön-külön már megjelentek a helytörténeti füzetekben, de a világháború minden helyi vonatkozását igyekezett most felvonultatni az őszi tárlat, nem a részletesség igényével, inkább érdeklődést keltő szemlélettel, átláthatóan, fényképekkel kiegészítve.

 

 

A tárlat sajátossága, hogy ugyanakkor mégis a világháború városunkat érintő teljes spektrumát igyekezett átfogni, a különböző csapatátvonulásoktól a bevonultak sorsán át a különböző mozgalmakig. A mai Jánossomorja közel 450 katonák, több polgári áldozatot és számos a háború által megnyomorított áldozatot gyászol. A háború következményeként megindult, kollektív bűnösségen alapuló ki- és betelepítés pedig teljesen megváltoztatta a települést. A kiállításon kézzel fogható közelségbe is került a háború. Hegyi Károly helyi relikviagyűjtő, nagy alapossággal felkutatott és megőrzött háborús tárgyakat mutatott be, melyek közül sokak a helyi, környékbeli harcok emlékét őrzik.

 

 

 

Arcok és színek

 

A zord témából a szépség felé lépett a második tárlat. Arcok és színek címmel nyílt meg szerdán a művelődési házban Takács Mária Borbála képkiállítása. A tárlatot a helyi zeneiskola növendékei és tanáruk produkciói nyitották meg. A kiállítást ajánló Kóbor Attila helyi rajztanár a színeket és a portrék hatásait is kiemelte. Az október 9-ig látható kiállítás két különböző technikát, két témát vonultat fel, amelyek mégis összekapcsolódnak.

 

 

Jánossomorja tájait színes akvarellekkel, az itt lakók portréit ceruzarajzokkal készítette el a helyi művelődésszervezőként dolgozó alkotó, akinek már több kiállítása nyílt meg korábban Jánossomorján. E párhuzamos munkákat együtt, a városnapok keretén belül szerette volna bemutatni a művész.

 

 

 

A grafit játékai

 

Csütörtökön hasonló, de mégis más képek invitálták az érdeklődőket a Kozma Galériába. Magyar Mónika soproni grafikusművész tárlatát hozta el az intézmény, amely immár 14. alkalommal köszönti a városnapokat kiállítással, hiszen már a városavató ünnepségen is kiállítás nyílt itt. Ezt megnyitójában Lőrincz György polgármester köszönte meg. Az alkotót és a munkákat Veress Ferenc művészettörténész mutatta be a közönségnek. A művek szemlélésben a megnyitón közreműködő Török Adél zongoraművész, a helyi zeneiskola tanára segédkezett.

 

 

Magyar Mónika grafikusművész az Art Flexum művészcsoport tagja. Most friss és korábbi munkáit is elhozta, a sorozatot főként a technikai fogja össze. Az alkotó előre berovátkolja a papírt a kívánt formákra, majd erre viszi fel a grafitot, sajátos formanyelvet alkotva.
A galéria számára mindig fontos, hogy a környék kiemelkedő alkotóit mutassa be a városnapok keretében, így hívták meg a soproni grafikust Jánossomorjára.
A kiállítás november 30-ig látható a Glázer-Kozma Galériában.

 

 

 

JTV – HT
2017.09.25.

 

-hirdetés- -hirdetés-