Városnapok – Helytörténeti vetélkedő, kicsit másképp. Nagyfödémesi, andaui és jánossomorjai diákok vetélkedtek közösen, vidám hangulatban a művelődési házban múlt csütörtökön. A tudás helyett most a közös munka, a kapcsolatteremtés volt a legfontosabb. Ahogy azt megnyitójában Lőrincz György polgármester is elmondta a három település diákjainak, most a közös, szomorú múltból egy gyümölcsöző, együttműködésen alapuló, közös jövőt kell építenünk, és ez a gyerekeknél a legfontosabb, hiszen majd ők fogják vezetni ezeket a településeket. A városnapok több programja, így ez is az euHope projekt segítségével, az Európai Unió „Európa a polgárokért” programjának társfinanszírozásával valósult meg, és a kitelepítésben érintett települések sorsközösségéről szólt.

 

 

A három iskola diákjaiból alakul vegyes csapatoknak, mint egy kutatócsoport, egy képzeletbeli kisfiú, Újházi Péter történetét kellett felkutatniuk, aki kitelepítettként került Jánossomorjára. Több állomáson át vándorolva, mindenhol más érdekes dolgot alkothattak, kutathattak fel. Településeiken saját kedvenc helyeiket rajzolták fel egy közös térképre, kitalálva egy olyan települést, ahol Andau, Jánossomorja és Nagyfödémes legjobb dolgai szerepelnek… majd megérezték, milyen elhagyni azokat, kitelepített sorsra kényszerítve. Érdekes technikákkal a kitelepítésről szóló plakátot készíthettek, tele szimbólumokkal, a Glázer-Kozma Galéráiában. A Helytörténeti Gyűjteményben a mai és az akkori gyerekek játékait nézhették meg, hasonlíthatták össze például a videojátékot a bilickézéssel.

 

 

A felvidéki magyarok és az elűzött németek történeteivel is megismerkedhettek, németül és magyarul. A könyvtárban Iván-Varga Veronika helytörténet-kutatóval és Posztós Ferencné egykori kitelepítettel készíthettek interjút a csapatok. Ebből kellett a képzeletbeli kisfiú sorsát elképzelni, Péterék ugyanis egy olyan házat kaptak a történet szerint, ahol egy, a kitelepítés során itthon maradó család élt. Péter itt jó barátságba kerül a család kislányával, Rosemarie-val, aki elmondja rokonságuk történetét, a tragikus kitelepítést.

 

 

A programhoz csatlakozott helyi rajz szakkörösök a sorstragédiából közös jövőt építő településeket festették meg a rendezvény alatt – ezt a városnapok után a szentjánosi templommal szemben lévő téren láthatjuk. A művelődési házban történelmi teszt várta őket és a Szemfüles Drámapedagógiai Műhely segítségével jelenetek sorát alkothatták meg, amivel Újházi Péter története került egyre közelebb hozzájuk.
A verseny zárásaként egymásnak számolhattak be a csapatok a felkutatott eredményekről. Még a szervezőket is megborzongtatta, hogy a diákok mennyire átérezték a történteket, és milyen jól működtek együtt. A szervezők és segítők, fordítók, tanárok számára valóban a kapcsolatépítés és az együttműködés volt acél. De a verseny alatt elhangzott nevetések, kialakult barátságos és gazdát cserélt telefonszámok tanúskodtak a sikerről.

Jánossomorja, a kitelepítés által összekötött Nagyfödémes és Andau, ahová a kitelepítés előtt sok helyi család menekült. A három település most ezzel a vetélkedővel is közös jövőt építene a szomorú múltból.

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-