Városnapok – Hatodszorra is a kultúra hansági végvárává vált a jánossomorjai hengermalom. Az Omlás Virágai Malomfesztivál a városnapok részeként immár hatodszorra invitálta az érdeklődőket színházzal, koncertekkel a megmentésre váró épületbe.

 

 

Művészetek völgye helyett Jánossomorján a művészetek malma csábított minden kulturális élményre vágyót szeptember 15-én és 16-án. Az Omlás Virágai Malomfesztivál hatodszorra töltötte meg élettel a 99 éves egykori Hengermalmot. Pénteken Lőrincz György polgármester nyitotta meg a fesztivált, és egyben a vasárnapig zajló városnapokat is. Kiemelte, a városnapok és a település kulturális életének fontos eleme a rendezvény, amely sokat tesz hozzá a városi léthez.

Az anyaságról kialakult képet tette emberivé, nehézségeivel és gyönyörű pillanataival együtt Markó-Valentyik Anna, a győri Vaskakas bábszínház színésze Anyajegy című előadásával. A bunraku bábtechnika fogásai mellett a könnyes pillanatoknak és a humornak, sőt, sok improvizációnak is tapsolhatott a közönség a kiváló előadás során.

A színház után a zene töltötte be a malmot. A RizikóFaktor saját dalokkal és megzenésített versekkel érkezett a kezdetek óta megtartott, hagyományos malomkoncertjükre.

A hagyományosan csak a fesztivál ideje alatt látható kiállításokon a modernséget és hagyományt ötvöző kézműves remekeket is láthattak. Horváthné Kocsis Angéla és segítői a retextilt, az újrahasznosított ruhaanyag lehetőségeit mutatták be, Szélig Annamária pedig a tradicionális horgolást és a mandalákat vegyítette. Gazsó Attila fotóiból nyílt kiállítást is megtekinthetett a malom közönsége. A kiváló fekete-fehér portrék és a hozzájuk kapcsolt idézetek erős egységet alkotva gondolkoztatták el a malom közönségét. Mindkét nap falvetítésben is gyönyörködhettek a látogatók.

Hogy mennyire is szeretik az emberek a sót, arról nemcsak egy meggondolatlan királyt, de sok gyereket is megtanított a malom szombati nyitó előadása, a helyi óvónők bábműhelyének darabja.

 

 

De a malom idén tragikus sorsokra is emlékezett. Földes László Hobo a GULAG munkatáborainak szörnyű világát mutatta be Hobo a Gulágon című előadásával. Egy fiú sorsán keresztül tárult elénk a hatalom elnyomó kegyetlensége. A fesztivál és a városnapok ezzel is emlékezett a településünkről elhurcoltakra, a munkatáborokat, internálótáborokat megjártakra, akik közül sokakat később ki is telepítettek. A darabban Hobo új és már ismert dalai, dalfordításai is felcsendültek.

Hobo után a blues zengette meg a malmot. A kiváló énekes és szájharmonikás, Pribojszki Mátyás és zenekara óriási hangulatot varázsolt a terembe. Mint mondta, ehhez a muzsikához kiváló az épület, ami hatott a zenekarra.

 

 

De a közönség számára is különleges helyszín a malom és a jánossomorjai malomfesztivál, ezt sokan kiemelték a nézők közül. A szervezők szándéka, hogy a malom rendezvényhelyszínként szolgája a várost és a térséget, a malomfesztivál pedig olyan kulturális élményt hozzon hozzánk, amiért sokszor a fővárosig kellene utaznunk, mondta el Neuberger Zsolt, a szervező csapat tagja.

Az idei malomfesztiválon a Nirvana teljes Unplugged in N. Y. albumát játszotta el a soproni Grunge zenekar, akikre szintén nagy hatással volt a helyszín. A melankolikus, és kultikus koncert dalai után pedig a grunge stílus nagy himnuszait is megszólaltatta a zenekar. Az estet DJ szettek zárták, természetesen szokatlan, malmos stílusban.

A hatodik éve zajló malomfesztivált civilek szervezik, segítik, a művelődési ház, az önkormányzat és több helyi cég támogatásával.

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-