Szentmisével és kenyérszenteléssel ünnepelte államalapításunkat Jánossomorja. A pusztasomorjai Szent István szobornál tartott ünnepségen Lőrincz György polgármester kiemelte, Szent Istvánban ötvöződött a múlt tisztelete, de a fiatalság újító ereje is. Példáján Jánossomorja is sokkal jobban kell, hogy fókuszáljon fiataljaira.

Hagyományosan a pusztasomorjai Szent István templomban kezdődött Jánossomorja augusztus 20-i megemlékezése múlt vasárnap. A tűzoltózászló és fúvós zene vezetésével aztán a hívek a Szent István parkba vonultak.  Itt Lőrincz György polgármester beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Jánossomorjának fontosak a helyi fiatalok. Jóval többet kell tennünk értük, mint amennyit az elmúlt évtizedekben tudott tenni a város.

 

Szent István példáját említette, akinek fontos volt apja öröksége és iránymutatása, de a maga útját is járta, és később fontos példájává is vált az utána következő uralkodóknak. Kiemelte, a közösség csak közös erkölcsi és morális alapra helyezkedve tud értéket teremteni és megőrizni. Jánossomorja most a fiatalokra koncentrál, több intézkedés szolgálja azt, hogy megtalálják számításukat a városban. Az ön kormányzat több programmal segíti a fiatal családokat, de kedvezményes telkeket is kialakít mindegyik városrészen. Az ifjúsági koncepció munkáját nyártól szakember is segíti az önkormányzatnál. A polgármester kiemelte, István: – „Államalapító király fiatalként kezdte a felelős politikussá válást, de fontosnak tartotta azt, hogy a következő generációk is boldoguljanak. Fontosnak tartotta, hogy tovább vigyék az örökséget, de önmagukat is megvalósítsák. És mint látjuk, több generáción átívelő példává vált. Nekünk, jánossomorjaiaknak most ehhez a példához kell fordulnunk: megbecsülve a fiatalokat, akikből hamarosan e település irányítói válhatnak! Mert István is bízott saját magában és népében! Csak így épülhetett erős állam, és így épülhet erős közösség itt helyben. Tudjuk már, hogy a széthúzás, egymás gyalázása nem visz előre. Tudjuk már, hogy a párbeszéd, a kulturáltság, a közös erkölcs és a közös morál az, ami a biztos jövőbe vezet. Mindenkire számítunk ebben a munkában: fiatalokra a tettrekészségük, középkorúakra az erejük, az idősebbekre pedig a tapasztalatuk miatt. A közös célok megtalálása és azok következetes, tervszerű elérése közmegegyezéssel: Ez volt István király útja és az utunk ma is nekünk, itt Jánossomorján.”

 

 

Kótai László plébános is köszöntötte a megjelenteket és megszentelte az új kenyeret. Méltatta az igényes megemlékezést, az ünnepi beszéd gondolatait, a szent uralkodókra való emlékezés szellemiségét. Hozzátette: – „Mást sem tesznek az állam vezetői, minthogy különböző projekteket találnak ki, hogy hogyan lehetnénk meg kilenc millióan, vagy tíz, tizenegy millióan magyarok a hazánkban. Nem tudom, hogy boldogabbak lennénk-e ha egy, két vagy három millióval többen lennénk. Én Szent István királyhoz nyúlnék vissza. Sokkal-sokkal fontosabb, hogy milyen a magyar nép minősége. Hiszen, ha holnap jobb leszek, mint ma voltam, és ha holnapután jobb, mint holnap, nemcsak én, hanem valamennyien, akkor jó lesz itt élni, jobb lesz egymás mellett lakni. Ha azt a fajta keresztény tanítást és szeretetet magunkban érezzük és tudjuk, érezzük, amit Szent István király épített, mégpedig sziklaszilárd alapokra, nemcsak miattuk, hanem a következő nemzedékek miatt is.” A kenyér megáldása előtt arra kérte az ünneplőket, ezentúl mindig, ha új kenyeret szegnek, hívják oda Jézust és köszönjék meg neki, hogy mára is megadta a mindennapi kenyerünket.

 

 

Az ünnepségen a Moson-Szél egyesület adott műsort. Jégh Dávid és Szilágyi Ákos szavalattal és dalokkal mértéktartóan és illően idézték elénk az államalapítás és az államalapító felelős gondolatait, kételyeit és hazafias eltökéltségét egyaránt.

 

A megemlékezők elhelyezték a tisztelet koszorúit is az államalapító szobránál, fejet hajtott Jánossomorja Város Önkormányzata, a Társaskör, a Balassi Bálint Nyugdíjas Klub, az Örökség Kulturális Egyesület, a JOBBIK helyi szervezete és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület is.

 

 

A megemlékezés végén a Társaskör segítségével mindenki megkóstolhatta a kenyeret, és bort is kortyolhatott hozzá baráti beszélgetések közben.

 

 

 

Lőrincz György polgármester ünnepi beszéde – 2017 augusztus 20.

„Tisztelt ünneplők!

Szent István halála után 45 évvel történt. 1083., augusztus 20-a, Nagyboldogasszony ünnepe utáni első vasárnap. Szent László király a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában három ember földi maradványait emeli a templom oltárára, ami az akkori egyházi rend szerint a szentté avatást jelentette. E három személy Gellért püspök, Imre herceg és első királyunk, Szent István.

Hogy miért pont ekkor? A hagyomány szerint István király Nagyboldogasszony ünnepén ajánlotta fel Magyarországot Szűz Máriának, különleges kapcsolatot erősítve a magyarok és a Szűzanya között. Sokak szerint ezzel István az ősi nomád magyar hitvilágban mélyen gyökerező ősanya-kultuszt is megtartotta, mégis az egyházat és az új európai Magyarországot erősítette. Meg is tartott valamit, de tovább is lépett…

Szent László számára első királyunk, és fia, Imre szentté nyilvánítása nemcsak politikai, vallási jelentőséggel bírt. László István király szellemiségének folytatójaként is szerette volna irányítani a hazát. Biztos, erős állammá tenni Magyarországot, megőrizve a népet a Kárpát-medencében, hosszú távra.

István király, bölcs, mélyen vallásos, felelős szemléletű, kegyelmes királyként élt már akkor is, és él ma is sokakban – talán az itt összegyűlt ünneplőkben is. Neki már fiatalon be kellett bizonyítania, hogy felelősséggel tudja irányítani az országot. Útját, politikai irányait és szemléletét apjától, Géza fejedelemtől kapta. Géza tudta, hogy a kereszténység, ezen belül Róma a megmaradás egyetlen útja a magyarság számára. Tudta, hogy magyarjait hogy kell vezetni. Miben és milyen módon kell és lehet változtatni ezt a népet, és tudta, hogy miben, s milyen módon kell és lehet mégis megőrizni sajátosságait. István ezt az utat folytatta már fiatal királyként is, hittel, eltökéltséggel, és saját bölcsességével megerősítve. És e szellemben érett igazán megfontolt uralkodóvá, kiforrott, céltudatos politikussá.

E szellemiséget ő maga is tovább kívánta adni fiának, Imre hercegnek. Intelmeiben összeállított uralkodói elveiben is leírja tapasztalatait, azt, hogy milyennek is kell lennie Magyarország jó vezetőjének, hogy kell bánni népével, magyarjaival. Imre herceg sajnos nem vihette tovább e politikai örökséget. De útját később Szent László király folytatta. Az ország, a nép érdekét tekintve megőrizte Géza és István uralkodásának fontos és értékes irányait.

Ez a folyamat számunkra, jánossomorjaiak számára is tanulságos kell hogy legyen! Mert minden generációnak szüksége van iránymutatásokra, hagyományokra és tanításokra, de minden generációnak szüksége van lehetőségre és elég szabadságra is ahhoz, hogy a maga belátása szerint tovább is építse azt, amit örökül kapott. Meg is tartani, de tovább is lépni!
Településünkön a történelem sokszor törte ketté ezt a folyamatot. Elég csak tatár- és török pusztításra, a ki-és betelepítésre vagy az ötvenhatos menekülőkre gondolnunk. E város, e közösség sokszor szinte a semmiből kellett, hogy újjáépítse magát, jövőjét.

Tisztelt Jánossomorjaiak! Lássuk be, most is ilyen évtizedeket élünk, csak talán nem vesszük észre. A város fiataljai számára jövőt kell biztosítanunk itt, helyben, Jánossomorján. Kell ez ahhoz, hogy mi a magunk örökségét, szüleink, nagyszüleink fáradságos munkájának eredményét, bölcsességeit továbbadjuk, hogy ezt a várost felvirágoztassuk, minél boldogabb, élhetőbb hellyé tegyük unokáink, ükunokáink számára. Akkor pedig a fiatalokra is figyelnünk kell.

Évek óta dolgozom munkatársaimmal azon, hogy egy olyan ifjúsági koncepciója legyen Jánossomorjának, ami nemcsak a fióknak gyárt elméleteket, hanem tesz is a helyi fiatalokért. Ezt nemrég végre elkezdhettük megvalósítani. Sok teendőnk volt előtte. Fejlődési pályára állítani többek között az utak és járdák felújítását, de akár a város számára létfontosságú kerékpárút, uszoda vagy iskola-felújítási kérdéseket is sorolhatnánk. De az elmúlt év végre arról az örömteli munkáról is szólt, amit a helyi fiatalokért indíthatott az önkormányzat. Elkezdtük az építési telkek kialakítását, de a fiatal családokra, sőt, magukra a leendő fiatalokra is gondolunk, játszóterek felújításával, ingyenes oltásokkal. Nyártól ifjúsági referenst állítottunk e feladat élére, aki ráadásul helyi szakember – és sokakkal együtt eddig is tett a város fiataljaiért. Reméljük, az ő munkájával minél többet léphetünk előre a város ifjúságpolitikai koncepciójának sikerre vitelében.

Államalapító király fiatalként kezdte a felelős politikussá válást, de fontosnak tartotta azt, hogy a következő generációk is boldoguljanak. Fontosnak tartotta, hogy tovább vigyék az örökséget, de önmagukat is megvalósítsák. És mint látjuk, több generáción átívelő példává vált. Nekünk, jánossomorjaiaknak most ehhez a példához kell fordulnunk: megbecsülve a fiatalokat, akikből hamarosan e település irányítói válhatnak! Mert István is bízott saját magában és népében! Csak így épülhetett erős állam, és így épülhet erős közösség itt helyben. Tudjuk már, hogy a széthúzás, egymás gyalázása nem visz előre. Tudjuk már, hogy a párbeszéd, a kulturáltság, a közös erkölcs és a közös morál az, ami a biztos jövőbe vezet. Mindenkire számítunk ebben a munkában: fiatalokra a tettrekészségük, középkorúakra az erejük, az idősebbekre pedig a tapasztalatuk miatt. A közös célok megtalálása és azok következetes, tervszerű elérése közmegegyezéssel: Ez volt István király útja és az utunk ma is nekünk, itt Jánossomorján.

Köszönöm, hogy meghallgattak!”

-hirdetés- -hirdetés-