Húsz év alatt sem évültek el a csirkefogók tettei – születésnapot ünnepelt a jánossomorjai baseball. Egykor az első mérkőzés kezdődobását Dr. Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere végezte el húsz évvel ezelőtt, szeptember 12-én a Jánossomorja Rascals első hazai meccsén, ahol 24-21-es győzelmet arattunk az Egri Csillagok ellen.

 

 

Ebben a szezonban újoncként sikerült megnyerni az NB III-as bajnokságot is.  A jánossomorjai fiúk május másodikán tartották első edzésüket, közvetlenül azután, hogy az akkor már működő Bősárkányi Egyfejűek csapat vezetését megkérték a fiúk egy kis segítségre, bemutatóra. Akkor Szűcs Géza, Baranyai Zsolt és Varsics Tamás kezdték, majd hamar csapat alakult a baráti körből. A bősárkányi gárda magja aztán az ottani csapat feloszlása után szintén Jánossomorján folytatta.

Az elmúlt két évtizedben igazi helyi sikertörténetté vált a Rascals, több kupasikert és kiemelkedő bajnoki szereplést tudhatnak magukénak. Számos generáció nőtt ki az utánpótlásból, rengetegen megfordultak a pályán, a semmiből vált ismertté a játék a környéken. Az egyesületté alakult Rascals több korosztályos csapattal áll ma a magyar tabellák előkelő helyein, de nemzetközi porondokon, az Interligában és az osztrák utánpótlás bajnokságban is sikerrel szerepel. Átvehették már a város ritkán odaítélt sportdíját is. Több japán edzőt és játékost fogadhattak soraikba, de megfordultak már Jánossomorján kiváló játékosok az Egyesület Államokból, Németországból és a Balkánról egyaránt. Az egykori grundból mára egy fejlett pálya várja a játékosokat és a szurkolókat, önkormányzati és egyéb helyi támogatások segítségével, ám jórészt a játékosok és szurkolók munkájából. A legnagyobb siker mégis az, hogy a hazai baseball egyik legjobb utánpótlását építették fel. Játékosaik megfordultak már a német bajnokságban, a magyar korosztályos válogatottakban – a fiúk és a lányok egyaránt.

 

 

Szombaton vidám programokkal ünnepelték a múltat, mai és régi játékosok együtt. A szülők és a gyerekek mérkőzése nyitotta a születésnapi programokat délelőtt, ahol – a sok éves szurkolás és pár szülő-gyerek mérkőzés eredményeként évek óta először fordult a kocka – a felnőttek 4-2-re győztek. Megmérkőzött egymással az u14-es és u20-as csapat is, de a legjobban várt meccs a Jánossomorja All Stars és Old Boys összecsapása volt. Itt a jelenlegi és volt játékosok feszültek egymásnak. A régiek megtapasztalhatták, mennyit változott a játék az elmúlt években. Akiben még mindig maradt energia az pályára léphetett a Hegyeshalom-Bősárkány-Csorna megyeválogatott ellen is.

A mérkőzések után Fekete Csaba elnök köszöntötte a közönséget és összefoglalta az elmúlt évtizedek mérföldköveit. A legkisebbeknek játékok nyújtottak kikapcsolódást a délutáni melegben, a csapattagok pedig home run derbin mérték össze tudásukat, amit a felnőtteknél Atsuyah Toko, a gyerekeknél Fördős Dávid nyert meg. Estefelé a Mosonszél Kulturális Egyesület, a Zeneiskola Kamara Együttese és a hagyományos tombolahúzás szórakoztatta a közönséget. Közben jutott idő a nosztalgiázásra is. Az egész napos születésnapi bulit a Hen House koncertje és ünnepi tűzijáték zárta.

 

 

Rózsa Richárd fotói:

 

 

 

 

 

 

 

PK – HT

 

-hirdetés- -hirdetés-