Vasárnap a városi gyereknap köszöntötte a város legfiatalabb polgárait, de az egész hét az ünnep jegyében telt a legkisebbeknek, hiszen több műsor, program várta őket Jánossomorján. Folytatódott a majális, egy korosztállyal lejjebb. Jánossomorja legfiatalabb polgárait várta a városi gyermeknap a pusztasomorjai játszó- és pihenőparkban, vagyis a Gödörben, ami évről évre kiváló helyszíne az ünnepnek. A város és a művelődési ház mellé most is sok felnőtt segítő, civil társult, hogy a lehető legszebbre varázsolja a város gyereknapot.

Most is a változatos szórakozás töltötte be a parkot. A kavalkádban helyet kaptak színházi előadások, táncok, koncert, az ügyes kezűeket arcfestés, kézműveskedés várta, de sétakocsikázhattak, vagy akár a tűzoltóautókba is beleülhettek a gyerekek. Nagy siker volt a palacsintázó, az ugrálóvár és a csúszda, és a Hanyi Táltoscsikók íjász és hagyományőrző egyesülethez is sokan látogattak el idén is. A gyerekek vidám játszhattak kora estig.

 

 

De a gyermeknapozás már korábban elkezdődött. Az óvodákban a héten a néptánc varázsolta el a gyerekeket. Pusztasomorján különleges ovigaléria nyílt, ahol a helyi Örökség Kulturális Egyesület rábaközi viseleteiből nyílt kiállítás. Az ovisok viselet-bemutatót is láthattak és a rábaközi táncokkal is megismerkedhettek a helyi néptánccsoport tagjaitól. De maguk is készültek táncokkal erre a jeles alkalomra. A központi iskola néptáncosai is vidáman járták, éves munkájukat mutatták be a gyerekek a többi ovisnak. A körtáncok, csúfolódó mondókák, énekek mindjárt jó kedvre derítették a közönséget.

 

 

 

Az óvónők azonban nemcsak ezzel készültek. Hagyományosan színházi előadással köszöntik gyermeknapon az ovisokat, már hosszú évek óta. Két jelenetet láthattunk csütörtökön a művelődési házban, több kiváló alakítással. Az elsőben a három pösze lány igyekszik eltitkolni beszédhibáikat a kérő elől, de nem sok sikerrel. Majd egy csibészt leckéztet meg egy boszorkány, mégpedig úgy, hogy szamara mindig elismétli, amit gazdája mond. Ebből aztán sok bonyodalom támad, még a király előtt is magyarázkodni kell a legénynek, sőt, csacsikája sokszor meg is nehezíti a dolgát. Végül aztán persze minden jóra fordul…

 

 

Hazánkban 1931-óta ünneplik a gyermeknapot – amely egyébként valószínűleg török hatásra terjedt el egész Európában.

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-