Akad olyan jánossomorjai véradó, aki életében már egy hordó vérrel segítette a bajba jutottakat. A Vöröskereszt és az önkormányzat most a jubiláló véradóknak mondott köszönetet. Timárné Biró Anita a helyi vöröskereszt vezetője elmondta, régi hagyományt felelevenítve köszönte meg vacsorával a jánossomorjai és a térségi Vöröskereszt vezetése a szolgálatot pénteken este a művelődési házban.

 


Léránt György 75-szörös véradó

Hetvenen nyújtottak segítséget a bajba jutottaknak kerek alkalommal. Voltak, akik 10-szer, 20-szor, vagy negyvenszer adtak már vért, de tapsolhattunk 75-szörös véradónak is. Mindannyian oklevelet, ajándékot vagy kitüntető érmet vehettek át. Ám megyei szinten kiemelkedő segítőkészséget is ünnepeltünk, Horváth Imre már 104-szer tartotta elmulaszthatatlannak a véradást. – „Egy bulihordó már megtelt volna…” – mosolygott a véradó, amikor kiszámolta, hogy 47 liter vért adott már eddig. Egyben mindenkit arra ösztönzött, érezze át, hogy segíthet, életeket menthet.

 


Horváth Imre 104-szeres (középen) és Léránt György 75-szörös véradó az ünnepségen.

 

Az ünnepelteket Lőrincz György polgármester is köszöntötte. Rámutatott a város idén is több százezer forintból folytatja Egészségvédelmi Programját, szűrővizsgálatokkal, előadásokkal. E szellemiség jó példái a véradók. Akiket arra kért, legyenek büszkék segítségükre és népszerűsítsék a véradást. Annál is inkább, mert a levett vér nemcsak műtéteknél, katasztrófahelyzeteknél segít, de szűrővizsgálatként is kiváló, és a szervezet számára is hasznos.
Az ünnepelteket ezután a MosonSzél Egyesület köszöntötte. A társulat vidám dalokat és táncokat hozott a művelődési ház színpadára.

 

Lőrincz György polgármester köszöntője:

Tisztelt Ünneplők, tisztelt véradók, tisztelt egészségügyi dolgozók, segítők!

“A világnak leginkább olyan emberek hiányoznak, akik mások hiányaival törődnek.” Így hangzik Albert Schweitzer sokad idézett gondolata. Akiket ma köszöntünk, elmondhatják, e kisebbségbe tartoznak. Segítő kart nyújtottak, szó szerint és számos alkalommal.
Naponta közel 1800 véradóra van szükség, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekhez, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. Egyetlen véradás pedig három betegen segít. Átlagosan több mint négyszázezer egység vért adnak évente e segítségre Magyarországon az elmúlt évek adatai szerint. A szükség pedig nagy, akár a tervezhető műtétek biztosságát, gyorsaságát, akár a sürgős esetek, nagyobb katasztrófák esetén jelentkező hirtelen vérigényt tekintjük. Az ilyen helyzetekben értjük meg igazán, milyen fontos is az Önök hétköznapokban végzett segítsége, munkája.
De a véradó nemcsak máson, magán is segít, hiszen a véradás szűrővizsgálat is. Sok betegség, probléma kiszűrhető ezáltal. Évente több tízezer betegségre derül így fény – remélhetőleg még idejekorán.
De a véradás a szervezet számára is serkentő, csökkenti a vérben lévő vasszintet, és vörös vérsejtek képzésére ingerli a csontvelőt. Az Egyesült Államokban egy tanulmány kimutatta, hogy a félévente vért adók között 88 százalékkal csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata.
A szakértők azt mondják, a társadalom elöregedése és a romló népegészségügyi mutatók nagy veszélyt jelentenek véradó-rendszerünkre, hiszen csökken a véradók tábora és növekszik a vérre szoruló betegek száma. Két dolog nagyon fontos tehát: népszerűsíteni a véradást a fiatalok körében, és minél többet tenni egészségünk megőrzéséért. Jánossomorja két éve példa értékű programot indított az egészségmegőrzés érdekében. Szűrővizsgálatok, előadások, rendezvények igyekeznek tenni azért, hogy Jánossomorja amúgy sok tekintetben elszomorító egészségügy mutatói javuljanak. Az önkormányzat anyagilag is támogatott kezdeményezésének koordinátora Dr. Mihályi Zsuzsanna. Köszönetet munkájáért és köszönet mindazoknak, akik ezt a programot ötletekkel, tettekkel segítik!
Látjuk tehát, hogy mennyire fontos is számunkra, itt Jánossomorján a véradás, milyen munkát végeznek a véradás szervezői, dolgozói és mennyire példa értékű segítséget is nyújtanak Önök, véradók! De nem csak köszönetet mondok, feladatot is bízok Önökre! Legyenek büszkék arra, hogy véradók, népszerűsítsék ezt családi, baráti körben, hogy az értékes példa hatására mások is segítő kezet nyújthassanak a véradásokon, és egészségesebb, segítő szándékúbb legyen Jánossomorja!
Köszönöm!

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-