Egyedülálló lehetőséget biztosít a helyi Alapfokú Művészeti Iskola a környék rézfúvós növendékeinek azzal, hogy már hetedik alkalommal mérhették össze tudásukat, felkészültségüket a diákok minősítő verseny keretében. A megye és környéke zeneiskoláinak magas színvonalon zenélő rézfúvós növendékei gyűltek össze a művelődési házban szerdán, a már hagyományos seregszemlén. Idén kilenc intézmény összesen 41 diákját hallgatta meg a szakmai zsűri. A növendékek iskolai osztályuk szerint három korosztályban versenyeztek, mindenki két különböző stílusú művet adott elő. Kimondottan rézfúvósoknak nem szerveznek más megmérettetést a környéken. Legközelebb Veszprémben van lehetőségük a fúvósoknak egymással versenyezni, illetve országos versenyre mehetnek, ahová nagyon kevés diák esélyes eljutni.

Dravetzky István, a minősítő versenyt szervező Jánossomorjai Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója elmondta, hogy a megyében egyedülálló ez a lehetőség a gyermekek számára. –„Nemcsak a gyerekeknek, hanem a tanároknak is, hiszen a gyerekek itt előadhatják azokat a darabokat versenykörülmények között, amikre az osztályban vagy a zeneiskolában nem lenne lehetőség.” A helyi Alapfokú Művészeti Iskolából három diák mérettette meg magát. Kiemelt arany minősítést ért el a második korcsoportban Dravetzky István kürtön, míg az első korcsoportban Hodosi Csaba Lajos és Győrik Kristóf trombitán ezüst minősítést szereztek. Az évenként megrendezett megmérettetésen szakmailag is fejlődnek a növendékek, és új élményeket, tapasztalatokat szerezhetnek.

[envira-gallery id=”3556″]

Dr. Molnár Gyula kürtművész, kürttanár, a zsűri tagja dicsérte a kezdeményezést, nagy értéknek tekintve, hogy a helyi iskola minden évben újból megrendezi a minősítő versenyt. „A mai világban muzsikus irányt venni a gyerekeknek egyáltalán nem könnyű, annyi az egyéb elvonó erő. Külön feladat nekik, hogy kitartsanak. Persze ez jellemformáló is, és úgy látszik, a szülők értik ezt, hiszen nem csökken a résztvevők létszáma.” Kiemelte, a rézfúvósok talán a legnagyobb fizikai megterhelést igénylő hangszerek, ennek ellenére egyre több lány is jelentkezik a hangszeres oktatásra és itt a versenyen is nagyon sok lány vesz részt. A versenyt Jánossomorja Város Önkormányzata, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a fúvósegyesület, a Hangszertár Győr Kft., és több helyi cég is támogatta.

IVV – JTV

-hirdetés- -hirdetés-