A névadóról elnevezett, hagyományos, Katalin napi énekversenyre várták a népdal kedvelő tanulókat a Klafszky Katalin Tagiskolába pénteken. A majd hetven indulót öt korcsoportban értékelték a háromtagú zsűrik.

Igazi népdalénekes teremtette meg az alaphangulatot a résztvevők számára a Klafszky aulában. Dombi Viktória három évesen kezdett néptáncolni, nagyapja hatására. Ekkortól ismerte meg az énekeket is. Az énekes mára számos első hely és arany minősítés büszke tulajdonosa. A bősárkányi lány tanítónőnek készül, ezért is fontos számára az oktatás és a népdal kapcsolatának erősítése. Versenytapasztalatai jó tanácsul szolgáltak a gyerekeknek is. – „Sokan mondják azt, hogy nem csak az számít, hogy hogyan énekel az ember, hanem a kiállása, a kisugárzása. És most a versenyen is tapasztaltam azt, hogy hiába van szép, és népies hangja egy lánynak, ha nem tud kiállni a közönség elé, vagy nem mer. A kezdetek kezdetén én is nagyon izgultam, de a néptánc megtanított arra, hogy sok ember előtt hogyan kell szerepelni, így nem féltem kiállni nagyobb közönség elé sem. Hát, én is csak ezt tudom mondani, hogy nem csak az a tehetség, akinek olyan hangja van, hanem aki szívvel-lélekkel és ki mer állni az emberek elé.” A zsűri kiemelte, nem a rangsor a lényeges, hanem az ének, a népdal szeretete, és a tehetség mellett nagyon fontos a dalválasztás, az előadás, a bátorság is.

A versenyzők téli dallamokkal melegítették be hangszálaikat. Kötelező és szabadon választott dalok váltogatták egymást, utóbbiak között ritkán hallható népdalok is felcsendültek. A sok jó produkció nehéz helyzetbe hozta a zsűriket. Munkájukat az sem könnyítette meg, hogy a felső négy évfolyamot egy kategóriában kellett értékelniük. Az elsősöknél Todor Hermina győzött. A másodikasoknál Szakács Boglárka. A harmadikasoknál Molnár Júlia, a negyedik évfolyamon Prátser Korinna lett az első, immár harmadszor. A dobogósok is komoly felkészülésről és erős motivációról tettek tanúbizonyságot. Ötödikestől a nyolcadikosig egy korcsoportban énekelhettek a diákok. A felsősök között nemcsak ezért volt nagyon nehéz a rangsorolás: sok remek énekest hallgatott meg a zsűri, ami a tehetségek száma mellett az énekkar munkáját is dicséri. A kategória legjobbjainak elismerésére több különdíjra is szükség volt. Idén is a sokszoros győztes, Molnár Csenge bizonyult a legjobbnak a szoros mezőnyben. Mint elmondta, szívesen látna több versenyzőt. – „Szerintem a mai gyerekeknek már nem fontos annyira a népdal, inkább a popzene. Én ezt nagyon sajnálom, mert kevesebben jönnek népdaléneklési versenyre meg néptáncolni, és van, aki ezt kineveti. Én szeretném, ha mindenki legalább kipróbálná.”

A szervezők úgy látják, a verseny fokozatosan változtat a tanulók énekórához, és egymáshoz való viszonyán is. A felsősök legjobbjai hamarosan a mosonmagyaróvári megyei versenyen bizonyíthatnak, ahonnan az országos döntőbe juthatnak.

 

Prátser – JTV

-hirdetés- -hirdetés-