Majdnem minden világos – beszámolót tartott az elmúlt egy év fejlesztéseiről az áramszolgáltató. De a képviselő-testület elé került a hulladékszállítás ügye, és a hanságligeti utcanevek módosításáról is döntöttek a múlt héten a testületi tagok.

Megnyugtató beszámoló érkezett az áramszolgáltatótól a képviselő-testület elé a múlt keddi ülésre. Az év elején tűrhetetlenné vált közvilágítási hibák ellen egy lakosság összefogás (a csatlakozó lakók naponta hibabejelentő üzenetekkel bombázták a szolgáltató rendszerét), és maga a testület is szót emelt akkor (nem fogadta el az éves beszámolót, leveleket írt a szolgáltatóhoz és a megyei lapban közleményt jelentetett meg). A hibák valóban túlburjánoztak, rendszeres volt a szeles idő utáni többnapos elsötétítés az utcákon, és egy komoly közúti balesetben is talán közrejátszhatott a közvilágítás hiánya, a gyorshajtás mellett persze. Beszédes, hogy év elejétől közel 150 hibacímet regisztrált a szolgáltató Jánossomorján. Nyilvánvalóvá vált: a szél ellen az eddigieknél komolyabb védekezésre van szükség. Az E.on őszre ígérte a hibák felmérését és komoly előrelépést, most erről számolhattak be a cég képviselői. Elmondták az ülésen, sikerült a hibák forrásait felderíteniük és nagyban növelni az üzembiztonságot. Kemény munkával teltek az eddigi hónapok, oszlopokat cseréltek, terelőket, trafókat javítottak, sérült szigetelést cseréltek. Több mint ezerkétszáz térköztartót helyeztek el a város kábeleire, hogy megakadályozzák a szél okozta kábelösszeérésekből induló hibákat. A városban közel 12 km-en végeztek gallyazást – a sok magas fa is rendszeresen gátolta a szolgáltatást. De több oszlop cseréjével nem egy fontos hibatényezőt is kiiktattak a rendszerből.

A képviselőktől azért kaptak hideget-meleget: hangzatos mondatokat és megfontolandó kritikákat egyaránt. A testület több tagja azért még nem elégedett a fejlesztésekkel, javításokkal, vagy még a februári helyzet kapcsán alkottak véleményt. Többen nem igazán voltak felkészülve a beadott anyag fejlesztési, javítási eredményeiből, vagy épp szkeptikusak voltak a leírtakkal szemben.

A május végi utógallyazás is megbolygatta a kedélyeket, páran szót emeltek a nyári, drasztikus csonkítások ellen. Molnár Gábor képviselő saját példáján keresztül is beszélt sokak megdöbbenéséről a drasztikus gallyazás láttán. Mint fogalmazott, egyik birtoka is ennek esett áldozatul, dudvát csináltak a rügyező fáiból. A szabály azonban szabály, a légkábelek elé ültetett fákért a lakó is felelősséggel tartozik, sőt, szabályt is sérthet. Winkler László erre hívta fel a figyelmet: „Egy villanyvezeték alá olyan fát kell ültetni, ami nem nő fel odáig.” Erről már az önkormányzat is tájékoztatta a lakókat a nyáron, hangsúlyozva, hogy ennek ellenére valóban brutálisnak tartja a gallyazás megoldását. (Akkor ez a közlemény jelent meg: „Az önkormányzat maga is sajnálja a történteket és jogosnak érzi a lakók felháborodását. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a munkák elkerülhetetlenek voltak, hiszen a város áramellátásának, közvilágítási gondjainak megoldása érdekében történtek. A szeles időben jelentkező áramkimaradás oka sokszor a magasra növő ágakban keresendő, ezért a szolgáltató gallyazást hajtott végre. A márciusi első vágások utáni második ütemre azért került most sor, mert korántsem sikerült elsőre megoldani minden problémát. A város áramellátásának biztonságosabbá tételét őszre tervezi befejezni az áramszolgáltató. A most megnyesett fák zöme tiltott helyen, tiltott módon állt. Állami és helyi rendelet is tiltja, hogy a felső vezetékeket vagy a szikkasztó árkokat veszélyeztessék a közterületre ültetett növények, amikért legtöbbször az ott lakó a felelős. Ezért a város felhívja mindenki figyelmét, hogy a házak elé ültetett növényekkel kapcsolatban a jegyzőhöz kell fordulni engedélyért.”)

Lipovits Máté a javítási határidők rövidítésére kérte a szolgáltatót. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy ezek az idők jelentősen rövidültek Jánossomorján. Komoly felújításokat is végeztek, és fejlesztési tervekről is szó esett. Sőt, a testület kérte is e lehetőségek további vizsgálatát. A cég egy személyes kapcsolattartót is kijelölt, aki szorosan együttműködik az önkormányzattal. De a testület helyi szakembert is megbízna a hibák elhárításának lehetőségével – erre azonban korlátozottan nyújthat lehetőséget a szolgáltató. A polgármester felhívta a lakosság figyelmét arra is, hogy E.on hibabejelentő felület működik a város honlapján. A testület végül elfogadta a cég beszámolóját, ami komoly előrelépés, hiszen tavaly ezt nem tette meg.

 

Kuka baja

Nem mindegy, hogy félig teli vagy félig üres a kuka…  Ez derült ki a hulladékszállítás éves értékeléséből. Mint a polgármester elmondta, valóban több probléma akad a hulladékszállítással, de míg sok település feje felett lebegett, vagy le is csapott a rettegett kényszermegoldás, hogy a katasztrófavédelem intézkedjen a szemét elszállításának ügyében, addig térségünkben erre nem került sor. A rezsicsökkentett árakon történő szolgáltatás, és az ehhez társuló alacsony állami támogatás azonban a szolgáltatás minőségét korlátozza. A díjak miatt ez egyelőre veszteséges. Hogy hogy alakul ez, még a szolgáltató sem látja tisztán, de remélik a magasabb támogatást, a fenntarthatóbb árképzést. Áprilistól állami irányítású holding alá tartozik térségünk nehéz helyzetben lévő hulladékgazdálkodási társulása is. De az anyagi gondok nem szűntek meg, ezért a hulladékok elszállítása is sok kívánnivalót hagy maga után a lakók észrevételei szerint. Nemes Csaba képviselő a gyűjtőszigetek áldatlan állapota ellen kelt ki, amik körül rendszeres a mellé szórt, vagy onnan kivett szemét, használt ruha. Gyakran a ruhák után kutatók hagyják ott a szétszórt szemetet, sokszor az önkormányzat dolgozói maguk takarítanak utánuk. Ennek a képviselő szerint az a megoldása, hogy vagy a szigetek számát, vagy a gyűjtés gyakoriságát kellene növelni.

A gyűjtőszigetek edényei mellett a kék kukák, de főleg a barna kukás zöld hulladék gyakoribb elszállítása is fontos feladat lenne. A melegekben a bomlásnak indult zöld hulladékot elszállító autók végigfolyatják a kukák levét az utcákon. Ezt már sokan nehezményezték.

Lőrincz György polgármester elmondta, lakossági észrevételek után megkereste az ügyben a szolgáltatót és nyomatékosan kérte a probléma megszüntetését. A bűzös lécsorgatás profán oka, hogy a zöld hulladékot elszállító autók aljában felgyülemlő folyékony bomlástermék az autó egyes alsó nyílásain kicsorog, ugyanakkor szilárd anyag még bőven fér belé. A megoldás az lenne, ha többször tudnák üríteni a járművet, de erre nincs forrása a cégnek. A polgármester reméli, hogy a jövőben, az ígért magasabb támogatásból már erre is futja majd.

A társaság összességében jó eredményekről számolt be az elmúlt egy évet tekintve. 2015-ben 1745 tonna kommunális hulladék begyűjtésére került sor, az évi egy lomtalanítás során 2015-ben 66 tonna hulladék gyűlt össze. A szigeteken begyűjtött hulladék mennyisége erősen emelkedik az elmúlt években, de a kék kukákból begyűjtött mennyiség is emelkedik évről évre. De ez elmondható a teljes hulladékspektrumról. A hulladékudvar eredményessége a térséget szemlélve is jónak mondható a szolgáltató szerint.

 

Új nevek Hanságligeten

Újabb fázisához érkezett Hanságliget problémáinak megoldása – a zajló belterületté nyilvánítás mellett. 11 javaslat érkezett be a Jánossomorjával vagy Bősárkánnyal azonos négy hanságligeti utcanév megváltoztatására, amelyek miatt rendszeresen elkeverednek a levelek, hivatalos iratok. Most a javaslatokból is választott a testület. Növények, virágok nevét használják hamarosan: Dózsa utca helyett Tulipán, Kossuth utca helyett Boglárka, Liget utca helyett Boróka, Vasút utca helyett Liliom utcákba érkezhet hamarosan a postás. A testület felhívta a figyelmet arra, hogy a változás nem jár költséggel a lakóknak, hiszen vagy az önkormányzat vállalja át az okmánycserék díját, vagy az az új szabályok értelmében ingyenessé vált. (Nemes Csaba képviselő a hanságligeti lakók által beküldött 11 javaslatot is felolvasta, megköszönve az ötleteket. Elmondta, egy további javaslat is érkezett Molnár Gábor képviselőtől, Dr. Molnár Gábor utca névre. – „Természetesen a bizottság nem feltételezi, hogy a névegybeesés az szándékos, de nem azért nem javasoljuk a testület elé ezt az új nevet is felvinni, mert névazonosság van, bár egy „Dr.” hiányzik, még egyelőre… Képviselő Úr neve elől, hanem, mert azt gondoltuk, hogy nem túlságosan szerencsés ezt a nevet javasolni, és ami fontosabb, hogy határidő után érkezett.” Televíziónk megkérdezte a beadványról a javaslatot tevő képviselőt, aki kérdésünkre felelve elmondta, viccnek szánta a határidő után benyújtott javaslatot.)

 

Államosítási tárgyalások

Lőrincz György polgármester beszámolt a testületnek arról, hogy megkezdődtek a tárgyalások a KLIK intézményfenntartó társulással az iskolák átadás-átvételéről. – „Már az első tárgyaláson túl vagyunk, ami nagyon konstruktív légkörben zajlott, remélem ezt sikerül is ezt így lebonyolítanunk a jövőben is.”

 

 

JTV – HT
2016.10.26.

-hirdetés- -hirdetés-