Szeptember végén, Mihály napja táján hajtották be a legelőkről az állatokat. A legszebb termények, portékák is ilyenkor kerültek a piacra, így nagy vásárokat tartottak ezekben az időkben. A helyi óvodák évről-évre játékokkal, mesékkel mutatják be az állatok behajtását követő régi vásárok forgatagát.

Pusztasomorján még a vásár előtti időszak kalandjaiba pillanthattunk bele. Bajba került a juhait kereső juhász, és hűséges kutyája. Egy gonosz boszorka bízta meg őket, hogy legeltessék Mihály napjáig a birkákat, de varázssípja segítségével ellopta őket, hogy a bojtárt megbüntethesse. A kis juhász utánuk eredt, de amikor már-már utolérte volna, a boszorka elvarázsolta azokat. Hol felhővé, hol sziklává, hol mérges kutyákká. A juhász aztán úgy tett, mintha új juhokat hozott volna a banyának. De ellopta a sípját és túljárt a boszorka eszén.

 

Fotógaléria a képekre kattintva!

 

A juhait kereső juhász története ősi dramatikus táncjáték, amit évszázadok óta mesélnek a pásztoremberek. Most ezt elevenítette fel a pusztasomorjai óvoda, hogy mesejátékával megmutassa, milyen nehéz is volt behajtani Mihály napjára a juhokat. Az ovi udvara aztán vásártérré alakult. A szülők és az óvónők csodálatos díszeket, játékokat és süteményeket készítettek erre a napra, amit közösen árultak az udvaron. Akadt is kereslet.

 

Vásári forgatagok

 

Szentjánoson a vásári forgatagot elevenítették fel a gyerekek és az óvónők. A vásározók végignézték a sok-sok mesterember portékáját, hogy ki-ki megvásárolhassa a télre szükséges dolgokat. A műsorban a gyerekek is nagy szerepet kaptak, táncoltak, vásároztak, de még a pultok mögé is bátran álltak be. A standokon dísztárgyak, finomságok és játékok sorakoztak. A szülőkkel közös vásárlás pedig évek óta kedves családi program Mihály napján.

 

Szentpéteren is kitárta kapuit az udvar. Itt is vásári játékot mutattak be a gyerekek és az óvónők. A vásározó családok vidám pillanatait mutatták be, és persze azt is, mi minden érdekes, hasznos dolog kapható a szentpéteri vásáron. A pultok mögé aztán az óvónők álltak be, és minden csoport alaposan megszemlélhette a portékákat, mielőtt a játékpénzeken vásárolt valamit. A Mihály-napi vásárok fontos szerepet kapnak az óvoda programjában, hiszen lehetőséget adnak a régi életmód megismerésére.

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-