Fejvakarós, de mégis örömteli becsengetés – kevés a tanár, de nőtt a gyereklétszám az iskolában. Bár a tanári karban sok változás ment végbe a nyáron, és két fővel kevesebb is a pedagógusi kar, mint szükséges; az év mégis örömtelien indult: Közel 550-en léptek be a termekbe a mai becsengetésnél, jóval többen, mint tavaly.

Mindkét iskolaév az óvodákban kezdődött: az ötödikesek és az óvónénik kézen fogták és az iskolába vezették az elsősöket, igazi ünneppé változtatva a tanévnyitót. Elbúcsúztak az oviktól, büszkén végigsétálhattak egy felsős segítségével a főutcákon, Jánoson például zenei kísérettel. De az idősebb diákok iskolai műsorral is készültek társaiknak, amiben a nyár szépségeitől búcsúztak el, és a tantermekben rájuk váró feladatokra próbáltak már koncentrálni. Minden diák kis uzsonnás dobozt kapott az intézménytől, de az óvónőknek is megköszönte a nevelő munkát az iskola. Az országos program keretében az iskola rendőre is jelen volt az évnyitókon.

 

 


Fotógaléria – Hoffka Helga képei

 

 

Embernek maradni

Az ünnepség után az osztályokba vonultak a gyerekek, és átvehették a könyveiket is. Természetesen a legjobban a nap főszereplői, az elsősök és az ötödikesek izgultak. A legkisebbeknek a sok új szabály, a már komolyabb viselkedés jelentett sok tanulnivalót. Az ötödikesek új tantárgyaikkal, a táskáikat szinte már embertelenül megterhelő könyveikkel és osztályfőnökeikkel ismerkedtek. Herman Antal magyar-történelem szakos tanár, az 5.b osztályfőnöke elmondta, számára a legfontosabb, hogy gyorsan együttműködés alakuljon ki a gyerekek és közötte. – „Egymás számára tiszta lappal indulunk. A legfontosabb kacsolódási pont számomra a tudás, az emberség és a magyarság. Mindenki próbálja kihozni magából a legtöbbet, az adottságaival jól éljen, rugaszkodjon neki újra és újra a dolgoknak, ne adja fel. Nem baj, ha valaki nem ötös, ha ő egy négyes, vagy egy hármas tanuló egy-egy tantárgyból, akkor, ha mindent megtett, és megharcolt az elért eredményért. A másik nagyon fontos dolog, hogy ember legyen. Emberséget jó értékeket tanuljon, bontson ki még jobban magából. Én ezekben segítek nekik, remélem, jó kapcsolatot sikerül építenünk!”

 

Létszámgondok és létszámörömök

Bella Zsolt igazgató örömökről és nehézségekről egyaránt beszélt a JTV-nek. A nyarat létszámgondokkal kezdték, amik mára sem oldódtak meg teljesen. – „Hatan mentek el a teljes intézményből, volt, aki nyugdíj és volt, aki munkahelyváltás miatt. Nehéz a pótlás, nem is sikerült teljes mértékben. Két kollégát nem tudtunk helyettesíteni máig: egy matematika szakos és egy tanító feladatköre betöltetlen, sőt, az előbbire nincs is kilátásunk, mert országos szinten nagy a hiány e szakemberből.”

A tanárszűkét egyelőre csoportbontások elmaradásával, összevonásokkal igyekszik megoldani az intézmény. Februárban nyugdíjba megy egy matematika tanár, így akkor válik igazi gonddá a hiány. – „Ez a Klik feladata, de a mi problémánk, egész nyáron kerestük a megfelelő tanárt, de hiába. Nem tudom, mi lesz februártól, ha nem járunk szerencsével.”

 

 

A gondok a mindennapos testnevelés terén is jelentkeznek, pontosabban kitartanak. Bár nyugodtan ide sorolhatjuk a teli iskolatáskák cipelését, mégsem ez a gond: sokan reménykedtek, hogy őszig felújítható a télen életveszélyessé vált sportuszoda, de a munkák tovább váratnak magukra, hamarosan dönt a közbeszerzésről az önkormányzat. Az órarendbe bekerül ugyan az úszás, ám helyette testnevelésórákat tartanak. Ez rossz idő esetén jelentős helyszűkét okoz a diákoknak.

 

 

A létszám azonban örvendetes tény: – Újra növekvő pályára kerültünk, várhatóan 550 diák kezdi meg az első napokat is – ilyenkor még egy-egy fő erejéig változhat a létszám. Ami biztos, hogy 25 tanulóval lett több mint ahányan befejezték a tanévet nyáron. 72 elsős érkezett és 52 diák ballagott el, a két iskola 24 osztálynak csengethetett be csütörtökön.

 

 

-hirdetés- -hirdetés-