Lezárult a nyári táborok időszaka, már mindenki az iskolakezdésre készül. A városban évről évre egyre több az egész hetes elfoglaltságot kínáló rendezvény, amiben az iskola is nagy szerepet játszik évek óta. Az elmúlt hetekben több táborban is jártunk.

A Szigetköz ámulatba ejtő szépségét nyáron a jánossomorjai kenutábor gárdája is megtapasztalhatta. Ismét vízre szállhattak az iskola diákjai és tanárai, hogy megismerkedjenek a sporttal és közvetlen környezetünk csodálatos vízi világával. Bella Zsolt elmondta, a tábor évről évre alkalmat ad arra, hogy gyerekek és felnőttek újra felfedezzék e táj és az evezés szépségét. Sokan itt ismerkednek meg a Szigetközzel és később rendszeres látogatói lesznek a holtágak mesés világának. Az igazgató kiemelte, egy pályázati forrás indított útjára sok iskolai nyári tábort, ami azóta önálló életre kelt és folytatódik, sőt, van, amelyik ki is bővül a barátok, szülők számára. Ilyen a túrkevei sporttábor és a szigetközi evezés is. A téli sítábor szintén ide sorolandó, igaz, az sokkal régebbi hagyományokra tekint vissza. A tábort már harmadik éve szervezi meg az iskola, egyre nagyobb létszámmal. Idén több szülő is csatlakozott kísérőként és segítőként, de kimaradt diákok is dolgoztak itt.

A mozgás máshogy is várt a jánossomorjai gyerekekre, immár idehaza. Az Alapfokú Művészeti Iskola tánctábora régóta vonzza a modern táncok és az elegáns mozdulatok elkötelezettjeit. Az iskola számos diákja tér ilyenkor vissza egy kicsit a deszkákra, egyrészt a mozgás, másrészt a barátok miatt is.

De kicsit más lépések is vártak a gyerekekre. A táborok sorát a sakk szakosztály is gazdagította. A közel 30 kis nebuló kemény munkát végzett, ami persze mindenkinek egy kicsit szórakozás is volt. Szakértő mesterek segítségével komoly edzésmunkában is részük volt, de házi bajnokságot is szerveztek maguknak. A szakosztály komoly eredményeket tudhat magáénak már, és az utánpótlás erősítése azt mutatja, a jövőben is tényező lehet a jánossomorjai sakk a megyében.

 

A Szemfüles Műhely is drámapedagógiai táborral várta a gyerekeket az iskolában. A diákok egy mesébe csöppentek a játék során: egy toronyban raboskodó királylányt kellett megmenteniük, azonban az eltelt évszázadok alatt kihaltak a királyfiak és a sárkányok is. Így a segítő gyerekeknek először újra kellett teremteniük őket, mégpedig úgy, hogy a mai életből vett értékek és tulajdonságok alapján alkothatták meg az alakokat – sok más mesefigurával együtt. A gyerekeknek ez jó alkalom volt arra, hogy saját értékeikről képet alkossanak, jó mintákat állítsanak maguk elé, és összevessék a mai kor emberének viselkedését, elveit a mesék szereplőinek értékeivel. A játékos történetben elrejtett építő gondolatok után aztán, sok-sok ügyes megoldással, játékos ötlettel sikerült is megteremteni a királyfit, segíteni őt a sárkány elleni küzdelemben, és tisztelet megadásával legyőzni az ellenfelet. A napot hangtálterápia kezdte és zárta, ami a koncentrációban és a pihenésben is segítette a gyerekeket. A drámapedagógiai műhely szeptembertől újra várja majd a diákokat a könyvtárban péntekenként.

Az Örökség Kulturális Egyesület néptánc tábora is sikeres volt. Itt tánc- és színházértő táborvezetők segítségével egy színdarabot is készítettek a gyerekek, amivel a hét végén megnyitották a Pusztasomorjai Vigasságok fesztivált. A gyerekeket festő- és színjátszó tábor is várta az utolsó hetekben.

 

-hirdetés- -hirdetés-