Városunk történelmében különleges pillanat volt, amikor vasárnap 11 órakor a Szent Korona hiteles másolata átlépte a pusztasomorjai Szent István templom küszöbét. Az ereklyét vasárnap, Nagyboldogasszony ünnepén láthatta vendégül a város. Ezzel is jelképezve azt, hogy Szent István Szűz Máriának ajánlotta az országot és a koronát.

Vasárnap háromnegyed tízkor a környék egyik díszes népviselete, Rábaköz ruháiban vonultak a templom elé a helyi Tititá Néptáncegyüttes táncosai, hogy sorfallal köszöntsék a koronát. Az államiságot szimbolizáló ereklye hiteles másolatát a magyar koronaőr egyesület tagjai díszegyenruhában, díszmenettel kísérték a templomba a közeli Sós Antal Közösségi Házból. Az oltár mellé állított fenséget tíz percenként méltóságteljes csendben váltott őrség vigyázta. A gyülekezet a JTV stáb és nagyképernyős televíziók segítségével élvezhette a szertartást és nézhette meg közelről is a koronát.

Fotógaléria a képekre kattintva

A hiteles másolatot az Egyesület Államokban élő magyarok készítették el a koronázási jelvényekkel együtt. Ezért kicsit nagyobb is az eredetinél, hogy minél jobban látható legyen. A tulajdonos a koronaőrségre hagyományozta őket, amikor a rendszerváltás után visszaköltözött Magyarországra. Ma a koronaőrség őrzi a fenséget, amely eredetiben a magyar uralkodói jogokat is megtestesíti. Több más másolat is létezik, de a koronaőrség ezzel járja az országot.

A híveket és a vendégeket Lőrincz György polgármester köszöntötte, megköszönve a sok segítséget és támogatást. A polgármester maga is rést vett a munkában, annál is inkább, mert a mindenkori polgármester is tagja az alapítványnak. Kiemelte: – Mindannyian egy életre szóló élménnyel lettünk gazdagabbak. Szeretném megköszönni mindazok munkáját, akik nélkül nem valósulhatott volna meg az a látogatás!”

 


A rendezvény díszvendége Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, államtitkár volt. Nagyboldogasszony ünnepének szentmiséjén Kótai László plébános mutatta be a fenséget, vagyis a magyar nemzet uralkodói jogait szimbolizáló koronát és történetét.

A szertartáson a szent áldozatot is a korona mellett vehették magukhoz a hívek, majd a mise után mindenki az ereklye elé járulhatott, hogy közelről is szemügyre vegye. Egy óra után a korona hasonló díszes menettel visszavonult a templomból.

A Pusztasomorja Templomáért Alapítvány és az önkormányzat közösen szervezte az eseményt, sok segítő civil és egyesület állt az ügy mellé. Luka János az alapítvány titkára elmondta, egy éves munka áll a korona látogatása mögött. A látogatás különösen időszerű, hiszen a templom külső és belső burkolatának két éve zajló felújítása is most zárul le. A titkár elmondta, nagy erőfeszítés volt a helyben lakóktól, külföldi segítőktől, egyházi támogatóktól, hogy eddig 15 millió forintot fordíthattak az épületre – ez a támogatási összeget több év alatt gyűjtötte az alapítvány. A jövőben a belső színezés még az eddigieknél is nagyobb volumenű feladata vár az alapítványra, ami nem csekély erőforrást igényel, így tovább folytatják az adományok gyűjtését és a pályázást.

 

A koronaőrök kevesen vannak, szolgálatukat munkájuk, családjuk mellett, önkéntesen végzik. Mint a parancsnok kiemelte, missziót teljesítenek a hazai és határon túli magyar területeket járva. Csordás Imre koronaőr, felvezető parancsnok elmondta, nem ritka, hogy könnybe lábadt szemekkel köszöntik őfelségét, a koronát, a gyerekektől az idősekig. Kimondható, hogy a korona komoly szerepet tölt be: az emberek szíve megdobban, a magyarságtudat megerősödik.

 

 

-hirdetés- -hirdetés-