Bár nemrég befoltozták, továbbra sincs megnyugtató megoldás a 86-os főút visszajáró kátyújának ügyében. Az illetékesek arról egyeztetnek, ki és mikor is újítsa fel a hibás szelvényt. Az önkormányzat többször figyelmeztetett, komoly gondokat okoz a lakosságnak a Rákóczi utcai „gödör”. Két hete ugyan kijavították a jól ismert kátyút, valószínűleg átmenetileg. A teljes javítás még várat magára.

A szentpéteri óvoda előtti kátyú már tél óta az élet nem épp kellemes, de mindennapi része Jánossomorján. Hol nagyobb, hol kisebb, attól függ, a foltozás vagy a további süllyedés kerekedik felül. A házak, óvoda ablakai rázkódnak, a kamionok csattanása hol nagyobb, hol kisebb, a gödör mélységétől függetlenül, a balesetveszély pedig nem elhanyagolható.

Hosszú távú megoldást – úgy tudjuk – a közel száz méteres szelvény teljes cseréje nyújtana, mert olyan mértékben károsodott a szakasz, valószínűleg a rossz csapadékvíz-elvezetés miatt. Tavasszal szakértők vizsgálták meg a területet. Most arról egyeztetnek, a közűt kezelője, vagy a felújítást megrendelő, illetve annak kivitelezője köteles-e a munkára, mikor és hogyan. A Magyar Közút Zrt. úgy nyilatkozott: „A 86-os számú főút 11,5 tonnás burkolat megerősítési munkái 2012-ben fejeződtek be, amely érintette Jánossomorja átkelési szakaszát is. Az idei évben kialakult meghibásodásokat társaságunk garanciális hibának tartja, amelynek javítására a megrendelő – Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a kivitelezőt felszólította. A végleges javításig további egyeztetés szükséges a megrendelő, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a kivitelező és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. között. Ameddig az egyeztetés eredményeként a végleges javításra nem kerül sor, a közúton közlekedők biztonsága érdekében társaságunk munkatársai ideiglenesen javították a burkolatot.”

 

 

Jánossomorja Város Önkormányzata már régóta igyekszik megoldást kiharcolni az ügyben. Többször egyeztettek erről a Magyar Közút megyei vezetésével is. Lőrincz György elmondta: – „Többször tárgyaltunk már erről, és azt látjuk, hogy a Magyar Közút valóban sürgeti a megoldást, ám sok az akadályozó  körülmény, szabály.  Sajnálatosnak tartjuk ugyanakkor, hogy egy Uniós felújításnál ilyen gondok merülnek fel, ilyen mértékű javításokra van szükség és már nem először, nemcsak ezen a szakaszon. Ráadásul pont e beruházás miatt nem tehetünk semmit az életveszélyes tranzitforgalom eltereléséért.”

Mint ismert Jánossomorja évek óta harcol azért, hogy mérsékelje az áthaladó tranzit-kamionforgalmat, ami országosan az egyik legveszélyesebb főúttá teszi a 86-os e szakaszát. A komoly eredmény azonban azért várat magára, mert 2019-ig nem változtathatunk az út használatán, mivel 2011-ben Uniós forrásból újították fel azt. Az önkormányzat levélben az Európai Unióhoz is fordult a megoldásért.

-hirdetés- -hirdetés-