Közel hárommillió forintból folytatja idén is a város csapadékvíz-elvezető rendszerének javítását az önkormányzat. Azonban több lakó ellen már most fel kell lépnie a városnak, akik felelőtlenül betemetik a korábban kiásott védműveket. A katasztrófavédelem és a tűzoltóság eddigi tapasztalatait idén is felhasználva több mint tíz helyen dolgoztak, vagy állnak hamarosan munkába a városüzemeltető munkatársai.

A teljesség igénye nélkül: A Tó utca és a Hanság utca kereszteződésében tovább mélyítették a vízgyűjtőt. A Féltoronyi utcában a tavaly megárkolt oldal mellett a másik oldalra is szikkasztóárkok kerültek. Munka vár a Kiss, a Kossuth, és az Erdősor utcákra, dolgoznak az Iskola utcában és a Móricz Zsigmond–Arany János utca által határolt szakaszokon, illetve a régi TSZ iroda környékén is. A pusztasomorjai templomtér vizét a Széchenyi utca felé vezetik el – itt a tavaly kialakított elvezető rendszer már akkor eltervezett folytatása épül, kövezéssel alakítottak ki megfelelő elvezető-képességű felszíni csatornát. A Sport utca védműveit is megerősítik, hogy teljesen megbirkózzon a főútról érkező nagyobb csapadékkal. Az önkormányzat eddig másfél millió forintot fordított a munkákra idén. A hátralévő feladatokat ősszel fejezik be.

 

A későbbiek folyamán azonban nagyon lényeges lesz a karbantartás, az árkok, szikkasztók tisztítása, az átereszek mosása. Erre is igyekszik felkészülni Jánossomorja, az eddigi években ugyanis erre nem sok hangsúlyt tudtunk fektetni. A karbantartás terén a lakosság együttműködésére is szükség van – emelte ki Abdai András a VÜMESZ munkatársa. A városüzemeltető köszöni a polgárok türelmét és együttműködését a munkák során. Több helyen azonban betemették a kiásott árkokat a lakók, ami ellen kénytelen fellépni az önkormányzat. Ellenük szabálysértési eljárás és útügyi hatósági eljárás is indulhat, pénzbírság és az árkok újra kiásásának kötelezettsége is sújthatja őket. A betemetések rongálásnak minősülnek, és újra vízelvezetési gondokat okoznak, veszélyeztethetik a szomszédos ingatlanokat és az utakon megálló víz rongálja az úttestet is.

 

 

A két éve megindult program keretében a csapadékvíz-elvezetés nagyobb veszélyeket okozó problémáit szeretné mérsékelni az önkormányzat. Erre minden évben korlátozott forrást tud rendelni a költségvetés, ezért több évre húzódnak el a munkálatok. Idén a tavalyihoz hasonlóan közel 3 millió forintot fordíthat e célra a testület.

A nyár eleji felhőszakadás során több helyen kellett védekezni a lakóknak, az önkormányzatnak és a tűzoltóknak. A nagy eső azonban bebizonyította, hogy a tavaly közel 20 helyen elkészített árkok, védművek legtöbbje megoldotta vagy jelentősen mérsékelte a problémát, még az ilyen szélsőséges esetekben is.

 

-hirdetés- -hirdetés-