Őri Istvánnét köszöntötte a város 90. születésnapján. Jánossomorja köszönetét és ajándékait, illetve a kormányfő oklevelét Lőrincz György polgármester adta át a díjazottnak, családi körben. – “Őri Istvánné Márta néni Jánossomorja kulturális életének meghatározó alakja, nagy öröm, hogy köszönetet mondhatunk neki a jelen és a jövendő generációk nevében is, és gratulálhatunk születésnapján! – mondta el Lőrincz György polgármester, aki az önkormányzat kis delegációja nevében pár napja otthonában köszöntötte Márta nénit , Jánossomorja díszpolgárát, a Jánossomorja Kultúrájáért Díj kitüntetettjét.

Életrajza

Őri Istvánné, Márta néni 1926-ban született Mosonmagyaróváron. Elemi, majd polgári iskolába járt, felnőttként fényképészetet tanult. Több évtizeden át a helyi kulturális értékek összegyűjtése, megőrzése terén nyújtott kiemelkedő munkájával hozzájárult a jánossomorjaiak identitástudatának megőrzéséhez és megerősítéséhez. Kitartó gyűjtőmunkájának eredményeként 1969-ben az országban egyedülálló – a Moson megyei heidebauerek életét bemutató – gyűjtemény jött létre Mosonszentjánoson. Több mint negyven évig volt a mosonszentjánosi templom sekrestyése, mezőgazdasági összeíróként is tevékenykedett. Több mint hatvan éven át az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi csapadékmérő-állomásának vezetője, 1978-tól az önkormányzat (korábban községi tanács) helypénz szedője is volt. 2006-ban tüntette ki díszpolgári címmel Jánossomorja.

Mindig is érdekelte a művészet, építészet, festészet, néprajz. Szerette a természetet, sokat utazott, kirándult. Három gyermeke, hét unokája, és három dédunokája van. A mai napig sokat olvas, televíziót néz, a régi képek segítségével idézi fel a múltat. Jelenleg betegeskedik, de szerető rokonság veszi körül, akik segítenek neki.

-hirdetés- -hirdetés-