Jánossomorjai lakosok is igénybe vehetik majd jövőre a mosonmagyaróvári bentlakásos Idősek Otthona és Idősek Gondozóháza szolgáltatásait intézményi térítési díj ellenében. Az utóbbi négy évben jánossomorjai lakcímkártyával csak a teljes, önköltségi ár megfizetésével volt lehetőség. Érdemes lehet akár most is elkezdeni az ügyintézést, hiszen a bekerülésig akár 6-8 hónap is eltelik.

2012-ig minden esetben a lakóhely szerinti önkormányzatnak is hozzá kellett járulnia az idősek elhelyezési költségeihez, függetlenül az ellátott anyagi helyzetétől. Ezzel sokan visszaéltek, vagyis alacsonyabb jövedelmet, kevesebb vagyont vallottak be. Ezáltal alacsonyabb térítési díjat fizettek, viszont akár több milliós kiadást is terheltek az önkormányzatokra. Jánossomorja akkori képviselő-testülete – több másik, a Társuláshoz tartozó településsel együtt – úgy döntött, lemond a szolgáltatásról. Így annak, aki szeretett volna beköltözni a mosonmagyaróvári otthonba két lehetősége volt: kifizette a teljes összeget vagy mosonmagyaróvári lakcímre jelentkezett át.

 

A Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény tavaly kezdeményezte a térítési díjak módosítását, amit Mosonmagyaróvár Város képviselő-testülete el is fogadott. Rendelet szerint az önkormányzatoknak ezután nincs fizetési kötelezettsége az ellátottak után, a térítési díj az önköltségi ár és a központi támogatás különbözete lesz.

Városunk képviselő-testülete legutóbbi ülésén elfogadta Jánossomorja újbóli csatlakozását. Az érvénybe lépéshez még a Mosonmagyaróvári Térségi Társulás többi teleülésének hozzájárulása szükséges, illetve Jánossomorjának is el kell fogadnia a többiek belépési szándékát.  Kapcsolatfelvételre, a kérelem adatlapok kitöltésére viszont már most is van lehetőség, ha valakinek a családjában ilyen probléma van, ugyanis a bekerülésig akár 6-8 hónap is eltelhet. Zalánné Giczi Erna intézményvezetőnél kell jelentkezni, az adatok felvétele után orvosi igazolásra, vagyonnyilatkozatra van szükség, majd a lakcím szerinti önkormányzatnak is igazolnia kell hozzájárulását.


A két Idősek Otthonában és az Idősek Gondozóházában összesen 120 férőhelyen tudják biztosítani, hogy az idősek utolsó éveiket biztonsággal és megfelelő ellátással tudják leélni. „Bárki, aki rászorul arra, hogy bentlakásos intézményben éljen egészségügyi vagy szociális helyzete miatt, arra most már lehetőség lesz. Az Idősek Otthonába négy órát meghaladó gondozási szükséglettel kerülhetnek be az arra rászorultak, az Idősek Gondozóházába pedig gondozási szükséglet nélkül is.” – mondta el Zalánné Giczi Erna, az intézmény vezetője.

Az intézményben 24 órás egészségügyi ellátást biztosítanak, orvosok rendelnek, pszichiáter, bőrgyógyász, reumatológus, illetve mentálhigiénés szakember is rendelkezésre áll és önkéntesek is segítik a mindennapokat. A szolgáltatások egységes térítési díja 126 000 forint havonta, azonban amennyiben valaki ezt nem tudná megfizetni, annak a város önkormányzata továbbra is tud anyagilag segíteni.

„Azt gondolom, hogy a városnak kutya kötelessége az idősekről ilyen módon is gondoskodnia, tehát érezniük kell a helyben élő idős embereknek, hogy az önkormányzat nem hagyja őket magukra. Ha segítségre szorulnak, a saját lehetőségeinken belül segítünk azoknak, akik ténylegesen rászorulnak erre.” – biztosította Lőrincz György polgármester a szerényebb anyagi körülmények között élőket. Az Idősek Otthonának vezetője megköszöni a Szociális Bizottságnak és Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvosnak, hogy segítették és támogatták azt, hogy jövőre már Jánossomorja is újra igénybe vehesse a bentlakásos Idősek Otthona szolgáltatásait.

-hirdetés- -hirdetés-