Másodszor csatlakozott a város az országos Teszedd szemétszedő naphoz, ahol közvetlen környezetüket tisztíthatják meg a lakók minden évben. Idén is sokan érkeztek a művelődési házba szombat reggel, a legnépesebb csapat közel nyolcvanfős volt. Összesen 220-an ragadtak szemeteszsákokat és kesztyűket, és indultak útnak szombat délelőtt, hogy közösen szedjék össze Jánossomorján az eldobott szemetet.

Baráti társaságok, civil szervezetek, iskolások is csatlakoztak, de a helyi Binder cég közel is 80 önkéntessel érkezett. Vida János, ügyvezető igazgató is a szemétszedőkkel tartott. „Mi itt élünk Jánossomorján, és nekünk nagyon fontos, hogy milyen a környezetünk, ez nem csak a gyári környezetre, a lakókörnyezetre is fontos, másrészt pedig örülünk annak, hogy meg tudunk jelenni, mint Binder, egységesen és látja a város is, hogy mi milyen szép és egységes csapat vagyunk.” – mondta el. „Igyekszünk a mindennapjainkban is tudatosan tenni a környezetünkért, igyekszünk azt a szemléletet is terjeszteni, hogy ne szemeteljünk, de ha már van, akkor szedjük össze, és tegyünk valamit így közösen a környezetünkért.” – tette hozzá Csonkáné Felföldi Rozália, a cég munkatársa, aki összefogta a csapatot. A szemétszedés előkészületeiben és a lebonyolításban is sokan segítettek önkéntesként. A várost majdnem negyven területre osztották fel, a csoportok az összest megtisztították a szeméttől. Ilyenkor nem szabad veszélyes hulladékot, gyógyszert, építési törmeléket összeszedni, de így is sok minden került az önkéntesek zsákjába. Jánossomorja második éve csatlakozik az országos szemétszedési akcióhoz, a szervezők számára nagy öröm, hogy sok iskolás is részt vesz a megmozduláson. „Találtunk fémet, papírt, zacskókat, és például zoknit is, meg üvegeket, flakonokat.” – mondta Fehér Bendegúz. Nemcsak a szemétszedés, hanem a tudatformálás is célja hosszútávon a TeSzeddnek. Ezt már az iskolások is tudják. Tóth Evelin elmondta, hogy ő sehol nem dob el szemetet, és rá is szól az osztálytársaira, ha azok szemetelnek. A programhoz kapcsolódva a gyerekek drámajátékon vehettek részt a Művelődési Házban. A Fekete Annamária drámapedagógus vezette Szemfüles Műhely helyi diákjai különböző szituációs játékok segítésével arról tanították társaikat, hogy is előzhetjük meg például az olyan rossz döntéseket, hogy nem törődünk környezetünkkel.

Hauptmann Tamás, a helyi szemétszedési akció szervezője elmondta, hogy példaértékű, amit itt a jánossomorjaiak letettek az asztalra, illetve a szemeteszsákokba. Reméli, hogy jövőre is lesz folytatása az akciónak, és hogy ez egy igazi tavaszi közösségépítő akció lesz Jánossomorján és ezzel egyre kevesebb lesz az utcai szemét.

A szemétszedési akciót közös gulyásozás zárta az udvaron, amit a polgárőrök főztek az önkénteseknek. Idén közel 100 zsák gyűlt össze, ami kicsivel kevesebb mint tavaly.

-hirdetés- -hirdetés-