Magasabb útdíjjal ösztönöznék a város elkerülésére a kamionokat, az éjszakai áthaladást minél hamarabb megtiltanák, de az Unióhoz fordulás és a tüntetés is a tervek között szerepel. Jánossomorja nem fogadja el, hogy nem enyhíthet a 86-os főút tranzit teherforgalmán.

Rendkívüli közúti ellenőrzést tartottak a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai Jánossomorján csütörtökön. Vizsgálták a tachográfokat, a szalagból ugyanis például a különböző sebességkorlátozások be nem tartását is megállapíthatnak az ellenőrök, de más szabálytalanságot is tetten érhetnek. Akár 800 ezer forintos bírságokat is kioszthatnak a nagyobb vétségekért, és vissza is tarthatják a teherautót.

De a gyalogátkelőnél kamerával is figyeltek, itt civil ruhás rendőrök, az esetleg tilos jelzésen áthaladó kamionokat nézték. Hasonló ellenőrzésekre többször számíthatunk a jövőben, mondta el a JTV-nek Barna Árpád rendőrkapitány. Mint mondta, ezt bemutatkozó látogatásán kérte tőle a városvezetés. A kapitány elmondta, a közlekedésrendészeti osztály és a helyi őrs munkatársai számára eddig is kiemelt terület volt a 86-os forgalmának figyelése. Sebességmérést heti rendszerességgel végeznek Jánossomorján. Tavaly hét baleset történt a belterületi főúton, az idei évben már négy. Ezeket jórészt tranzit teherautók okozták, főként a sebesség be nem tartása vagy a rossz követési távolság miatt.

Jánossomorja nemcsak a rendőrséghez fordult, a főút kezelőjét, a Magyar Közút megyei vezetőit is asztalhoz ültette hétfőn, hogy megoldást találjanak a 86-os út forgalomcsökkentésére. Mint ismert a szaktárca 2019 év végéig esélyt sem lát a forgalom elterelésére, ám szerintük a közútkezelő kezében akadhatnak eszközök a változtatásra. A megyei vezetők elmondták, kiraknák például az este tíz és reggel hat közötti behajtani tilos táblákat a teljes Mosonmagyaróvár-Csorna szakaszra. Erről egyeztetni fognak a minisztériummal, amely Jánossomorjának írt levelében határozottan úgy fogalmazott, a korlátozás a teljes szakaszra vonatkozik. A korlátozás egyébként Csornán már eddig is ki volt táblázva.

Az útdíjak emeléséért is folyamodna az önkormányzat. Jelenleg ugyanis sokkal olcsóbb egy kamionnak a 86-oson és Csorna belterületén haladni, mint az elkerülőn.  Ha ez drágább lenne, akkor a teherautók önként választanák a másik útvonalat.

Lőrincz György polgármester úgy fogalmazott: „A városvezetés nem nyugodott bele a szaktárca elutasításába. Minden más lehetséges utat megpróbálunk, de végső esetben a demonstrációtól sem riadunk vissza. Ha a közútkezelőnek akad lehetősége a forgalom korlátozására, akkor is tisztázni kell, hogy ez esetben valóban vissza kell-e fizetni a felújítás Uniós pályázati összegét. Ezért az EU felé levélben fordul a város.”

A közút vezetőitől több mást is kértünk. Szó esett például további gyalogátkelők létesítéséről a 86-os főútra, és a város belterületi főútjára Szentjánoson és Pusztasomorján egyaránt. A szakemberek elmondták, jövő évi terveikben szerepel e belterületi főút két elmaradt szakaszának felújítása is. A szentpéteri Szabadság Emlékpark és a pusztasomorjai Szent István park környéki útszakasz korábban kimaradt a felújításból és mára rendkívül elhasználódott. De a 86-os főút melletti kamionparkoló rendszeres szemetessége ellen is tennének. Hamarosan kamerát szereltet ide a Közút, amit a helyi rendőrőrsön is látnak majd. Ha pedig ez sem hoz eredményt, be is zárnák a parkolót.

-hirdetés- -hirdetés-