Beindult a pofonofon – Nemhogy 2017-ben, de még 2019-ben sem terelhetik el a tranzit kamionforgalmat Jánossomorjáról – megérkezett a szaktárca válasza, ami hidegzuhanyként érte a várost. Az önkormányzat a félpályás útlezárás eszközéhez folyamodna, hogy a tarthatatlanná vált mindennapi életveszély elkerülése érdekében lépéseket csikarjon ki.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszterének, Dr. Seszták Miklósnak levele 03.30-án érkezett meg az önkormányzathoz a város januárban írt kérdésére. A hidegzuhanyként ható levél tartalmaz ugyan kisebb jó híreket is, ám a forgalomelterelési tervről a szaktárca szerint gyakorlatilag lemondhatunk.
A levél főbb vonalakban:

– Az átmenő teherforgalom teljes korlátozása az útfelújítás Uniós támogatásának visszatérítése nélkül nem lehetséges.
– A tárca szerint a 11,5 tonnás burkolat-megerősítési projekt műszaki átadása 2012. május-júniusban zajlott le. (Ehhez képest már egy évvel korábban vígan használták az utat, dübörögtek a kamionok. – A szerk. ) Ezután azonban „még számos olyan tevékenység volt még a projekttel kapcsolatban, melynek finanszírozását a támogatási szerződés biztosította, így a zárójelentés benyújtására 2014.12.19-én került sor, a záráskor lejelentett projekt záró időpont 2014.11.17., így innentől került a projekt fenntartási időszakba. Az öt éves fenntartási kötelezettséget attól a naptól kell számítani, amikor a felújítási projekt zárása megtörtént.”
– A szakasz megerősítése 2 678 millió Ft-tal zárult, amely „visszafizetési kockázatot jelentene teherforgalom korlátozás esetén.”
– „Az uniós célkitűzések prioritásai jelenleg nem írják felül a támogatási szerződése szerinti kötelezettségeket, így a nehéz tehergépjármű forgalom 0-24 órás korlátozása jelenleg nem engedhető meg.”

A levél kevéske reménnyel kecsegtető mondatai pedig:

– A közút forgalmi rendjét a közút kezelője határozza meg, a szaktárca instrukciókat adhat, illetve időnként ad is.
– A bősárkányi forgalomkorlátozás hatása (22-06 óra közötti behajtási tiltás – A szerk.) a Mosonmagyaróvár-Csorna közötti teljes szakaszra kiterjed a miniszter instrukciója szerint.
– A tárca ígérete szerint a forgalomkorlátozás bevezetését ismételten meg fogja vizsgálni.

 

Mint ismert, a város két éve dolgozik azon, hogy elterelhetővé váljon a súlyos tranzit-kamionforgalom a Mosonmagyaróvár-Csorna szakaszon. Erre a csornai elkerülő megnyílásával lehetőség is adódott, amihez nemcsak az itt élő lakosság, önkormányzatok, de a megyei politikai vezetés támogatását is megszerezte önkormányzatunk. Azonban kezdetben a közútkezelő, aztán a NIF, most pedig a szakminisztérium is elzárkózott a változás lehetőségétől. Az utat ugyanis Uniós forrásból újították fel – kacifántosan, hiszen már 2011 nyarától dübörgött rajta a forgalom, ám az utat a földvásárlások elhúzódása miatt csak 2012 nyarán adták át. Hittük mi. Most kiderült, a projekt lezárultáig papíron 2014 év végéig kellett várni, így az Uniónál ettől a dátumtól ketyeg az öt évünk, vagyis az elterelést legkorábban 2019. november 17-én ünnepelhetnénk. Ezt jól ellenpéldázza, hogy szinte heti szinten történekkel idegen kamionok okozta balesetek a Mosonmagyaróvár-Jánossomorja szakaszon, ami az ország egyik legveszélyesebb kétszámjegyű útszakasza. Az út minőségéről pedig annyit, hogy több ellenőrzés és legutóbb maga az utat vizsgáló szakértőgárda is megerősítette, az út nem bírja a terhelést, eddig már közel négy alkalommal kellett javítani, és a Rákóczi utcai kátyú miatt az ötödik javítás is küszöbön áll. Vagyis kis túlzással még le sem zárult a projekt papíron, 2014. év végén, már tönkrement az út, amiért még 2019-ig napi életveszélyben kell élni az itt lakó több ezer embernek.

Jánossomorja azonban nem áll meg itt, és más utakat keres, hiszen naponta történik életveszélyes helyzet, teszik élhetetlenné a mindennapokat a kamionok. Lőrincz György polgármester elmondta, ha más eszköz nem marad, a félpályás útlezárás eszközétől sem riadnak vissza. – Már minden hivatalos úton próbálkoztunk, szép szóval, érvekkel támasztva alá, hogy nem hagyhatnak minket életveszélyben egy rossz út és sok bürokratikus szabály miatt. Ez úgy látszik, most nem járt sikerrel, azonban mi nem állunk meg. Egy demonstráción gondolkodunk, amiben úgy érzem, bizton számíthatunk a lakosokra, sőt, reményeink szerint a környező településekre is. Meg kell mozdulnunk, hogy látszódjunk, hogy az illetékesek lássák, az életünkről van szó! Természetesen más módokon is próbálkozunk továbbra is, tisztelettel köszönve a minisztérium válaszát és ígéreteit a helyzet megvizsgálására. Ám úgy érzem, most jött el az idő, hogy nyomatékot is adjunk a leírtaknak. Ezért most a lakossághoz fordulunk, kikérve a véleményeket arról, milyen tetteket, esetleg milyen akciót látnak szükségesnek, és így mit látunk szükségesnek mi, jánossomorjaiak!”

-hirdetés- -hirdetés-