Szűrések személyre szabása, előadások, térítésmentes vizsgálatok is szerepelnek abban a cselekvési tervben, ami városunk egészségügyi helyzetén kíván javítani. A tavaly ősszel napvilágra került felmérés szerint ugyanis Jánossomorján bizonyos betegségeknek nagyobb a halálozási aránya, mint az országos átlag.

Harminc-negyven-ötven százalékos többlethalálozásról beszélünk az országos átlaghoz képest, ami főleg a fiatalabb korosztály tekintetében megdöbbentő. A tiszti főorvosi hivatal vezetője és kollégái, egészségügyi, szociális és katasztrófavédelmi munkatársak, valamint a polgármester részvételével tartottak megbeszélést a helyi egészségügyi problémák megoldására és egy cselekvési terv kidolgozására Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos vezetésével – akit a gyűlésen meg is bíztak e feladat koordinálásával.
– “Az ügy a város számára kiemelkedő fontosságú, gyorsan, jól érezhető javításokat kell tennünk az egészségügy terén, mert a számok több mint aggasztóak. Ezért már tél óta folynak az előkészületei e programnak, többek és többször ültek, ültünk össze, hogy jó terv szülessen, mert az idő drága. Most reméljük, már a megvalósulás előtt állunk.” – mondta el Lőrincz György polgármester.  A fórumon elhangzott, hogy a Jánossomorja Televízió, mely először hívta fel a figyelmet a problémára, indította el a megoldáskeresést. Nemcsak hazai, de ausztriai példákat is megvizsgálva segített a szakembereknek. A felmérést végzők pedig kiemelték, Jánossomorja kiemelkedő és ritka példa arra, hogy települési szinten komolyan veszik e felmérést és tesznek is az egészségi helyzet javításáért.

Korábban a városvezetés kiállt amellett, hogy anyagi ráfordításokkal is támogatni kell egy program elindítását, de erre pályázati, egészségügyi támogatási forrásokat is fel kell térképezni. A program a következő önkormányzati ülésen kerül a képviselő-testület elé és remélhetőleg hamarosan el is kezdődhet.

A terv szerint nemcsak az egyszerűbb vizsgálatokat, hanem szakorvosi szűréseket is térítésmentesen és helyben vehet majd igénybe Jánossomorja lakossága. Sajnos az a tapasztalat, hogy az emberek többsége megelőzés, szűrés céljából csak ritkán keresi fel háziorvosát. Páll Viktória háziorvos is sokat hallja a betegektől, hogy nem jövök orvoshoz, mert akkor biztos találnak valamit. – „Hát, ha valamit meg kell találni, akkor azt inkább akkor találják meg, amikor a legkisebb beavatkozással és a legkisebb szövődményekkel lehetne is tenni érte valamit.” A vizsgálatokon kívül egészségre nevelő előadásokat, dohányzásról leszoktató programot és drogprevenciót  is tervez Mihályi doktornő. Ezek mellett elindítaná a „Hogy még sok szülinapod legyen” szűrésprogramot is. – „Minden lakos a születésnapja hónapjában, az első napjaiban jelentkezik nálunk, és egy személyre szabott szűrőcsomagot állítunk össze, megbeszéljük, hogy ennek mik a részletei, kiállítjuk a beutalókat, és megbeszéljük, hogy hogyan jut el a vizsgálatokra. Alapvetően daganatszűrésre koncentrálunk, és ha ezt végigviszi a beteg, akkor reményeink szerint mindent megtesz mindent annak érdekében, hogy elkerülje a daganatos betegségeket.”
Városunkban eddig is voltak egészségnapok, elsősegély tanfolyamok, sokszor sajnos kevés résztvevővel. A prevenciós terv szerint a közeljövőben még több ilyen és hasonló rendezvény várható.

-hirdetés- -hirdetés-