A kommunizmus áldozataira emlékezett szerdán a Hármashalom Hagyományörőző és Városvédő Egyesület. A Gát szobornál tartott megemlékezésen Göncz Ferenc, az egyesület szimpatizánsa beszédében elmondta, hogy nem szabd szótlanul elmenni a több százezer emberéletet követelő kor mellett, főleg most nem, amikor már nem tilos az emlékezés.

Veres Dávid helytörténet kutató a helyi áldozatok emléke előtt tisztelgett. Elmondta, hogy Jánossomorjáról több ártatlan került munkatáborokba Tiszalökre és a Hortobágyra. A ma már utcanevet viselő Sipőcz Istvánt egy kocsmai verekedés ártatlan áldozataként szállították Szibériába, ahonnan csak 10 évvel később térhetett haza. A munkatáborokba hurcolt katonák az ott töltött évek alatt nem tudtak családjukról így azt sem tudták, hogy sok családot ez idő alatt kitelepítettek Magyarországról, ezzel csak akkor szembesültek, amikor elhagyhatták a munkatáborokat.

Ugyanezzel a helyzettel szembesültek a német nemzetiségű, szovjet haditáborokból hazakerültek is. A több, mint 40 mosonszentjánosi és mosonszentpéteri férfi neveit Kleiner Rudolf helytörténteti munkájából ismerjük. Ők a második világháborúban estek szovjet hadi fogságba és 1950-ben az utolsók egyikeként sikerült hazajönniük. Hazatérésük előtt még 3 évet dolgoztak a tiszalöki internáló táborban, ahol a tiszalöki gát építésében vettek részt. Ez idő alatt semmi hírt nem kaptak a családjukról, így azt sem tudták, hogy őket már kitelepítették Németországba. A tiszalöki tábor felszámolásakor aztán már nem is jöhettek vissza oda, ahonnan 10 évvel azelőtt bevonultak, egyből Németországba szállították őket, és csak ott találkozhattak újra családjukkal. – mondta el Veres Dávid a téma kutatója.

-hirdetés- -hirdetés-