Wittmann Eleknét, Birkmayer Györgyöt és a Valaha Volt Jánossomorja oldalt díjazták a magyar kultúra napján Jánossomorján, a művelődési házban tartott ünnepségen. Idén új kitüntetéssel gyarapodott a városi elismerések sora, a Jánossomorja Kultúrájáért Díj testvérdíjaként a Jánossomorja Építőköve Díjat is átadták.

Utóbbi az elmúlt év egy kiemelkedő kulturális értékteremtéséért jár ezentúl. Erre azért volt szükség, mert a több évtizedes munkák elismerése háttérbe szorította a kisebb, ám értékes tetteket, alkotásokat.

Az ünnepi műsort szinte hagyományosan a Canto Excolo Kamarakórus dalcsokra nyitotta meg.Prózát adott elő Nikházi Árpád, a RizikóFaktor zenekar pedig az alkalomhoz illő megzenésített verseket játszott a közönségnek. Az ünnepi beszédet a tavalyi díjazott Balassi Bálint Nyugdíjas Klub elnöke, Fettik Imréné mondta. Kiemelte, hogy az idősek és a fiatalok kultúrája bár más, mégis erős egységet alkot Jánossomorján.  „És ahogy a mi gyerekeink, unokáink nagyon okosan próbálják bevezetni a nagyszülőket az okostelefon, a képernyőn olvasható könyvek, az internet világába, talán nekünk kellene rászoktatni a gyerekeket, unokáinkat a régi szép klasszikus könyvekre. Megmutatni, hogy a Kőszívű ember fiai, vagy Tüskevár is van olyan izgalmas és szép, mint a Harry Potter.(…) Én a magam részéről és talán a klubtagok nevében is mondhatom, hogy nagyon örülök, hogy a városban és itt ezen az ünnepen is megjelenik Jánossomorja sokféle népének, generációjának kultúrája. A fiataloknak a zene, az idősebbeknek a próza és a vers. Ettől egész Jánossomorja kulturális élete.”

A magyar kultúra napja a himnusz születésnapja. A Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány ilyenkor adja át a Jánossomorja Kultúrájáért Díjat, amit idén Wittmann Elekné vehetett át a versek népszerűsítéséért végzet töretlen munkájáért. A közalapítvány kuratóriumának elnöke, Lacknerné Fördős Klára méltatásában elmondta, Gizi néni szavalataiért több versenyen kapott magas elismerést, hosszú évek óta állandó szereplője a városi rendezvényeknek, de segítőként, szervezőként is sokat dolgozik, tavaly pedig versbaráti kört is útjára indított.

 

 

 

 

A kitüntetett meghatódottan fogadta a díjat és köszönte meg hogy annyi szereplés után most mint díjazott állhat ezen a színpadon. Megköszönte családja támogatását is, és egy versrészlet elszavalásával is megajándékozta a közönséget.

Idén először posztumusz is átadták a Jánossomorja Kultúrájáért Díjat. Ezt a tavaly elhunyt Birkmayer György nevében lánya, Gamper Istvánné vette át. Prátser Krisztián, a JKK kuratóriumának tagja méltatásában elmondta: Gyuri bácsi meghatározó személyiség volt Jánossomorján, aki elhivatottan őrizte és adta tovább a múlttal kapcsolatos tudását, emlékeit. „Fotói elsődleges forrásként szolgálnak a helytörténeti munkákhoz, számos alkalommal jelentek meg a Jánossomorjai Naplóban, sok eseményről kizárólag ilyen képek maradtak fenn. A helytörténeti gyűjtemény sem lenne ilyen gazdag, az általa felajánlott tárgyak nélkül. Visszaemlékezései, élményei tették egy olyan kor tanújává, melyről a helyi lakók elsősorban csak könyvekből szerezhettek információt.”

 

 

Az új díjról Hauptmann Tamás kuratóriumi tag, a kitüntetés létrehozásának ötletgazdája beszélt. Elmondta, a Jánossomorja Kultúrájáért Díj közelmúltjában a nagyobb időt felölelő tevékenységek díjazása háttérbe szorítja a kisebb, ám érdemes eredményeket. Ez is mutatja, hogy szerencsére nagy hiányokat kell pótolni a városi elismerések terén. Ezért hozta létra a Jánossomorjai Építőkő Díjat a Közalapítvány. „Ezzel elismerjük azokat, akik az adott teljes évben különleges értékkel építették a város kulturális életét, ha egy téglával is, de színesítették és erősebbé tették azt.” A díjazott Jánossomorja egy szimbolikus építőkövét veheti át, amely egy díszfalon is látható a művelődési házban, az eddigi, és ezután következő díjazottakkal együtt.

 

 

 

Az első építőkövet a Valaha Volt Jánossomorja helytörténeti fotóblog kapta, amit szerkesztője és létrehozója, Veres Dávid vehetett át. A méltatásban elhangzott: „A Valaha Volt Jánossomorja oldal az elmúlt év egyik leglátogatottabb helyi internetes oldala volt. A munkáját 2013-ban kezdte, mára pedig közel 2200 olvasója van. A blog széles körben tette ismertté a helytörténeti fotógyűjteményt, hozzájárult a város, a múlt, a helytörténeti kutatások népszerűsítéséhez, és sok segítségével előkerült információval, új fényképpel gazdagította helytörténeti tudásunkat. Azóta már több száz fotóval bővítve a digitális archívumot. A 2015-ös évben e blog látogatottsága és a kezelt archívum is kiteljesedett, virágkorába jutott.”

Jánossomorja város az elmúlt évtizedekben összegyűjtött, kimagaslóan értékes archív fotógyűjteményt tudhat magáénak. Sokan ajánlották fel értékes fotóikat, vagy hívták fel a figyelmet egy-egy különleges, de elfeledett képre. A tavaly elhunyt Birkmayer György saját fotógyűjteménye is nagy kincseket rejtett. Lőrincz György kezdte az anyag összegyűjtését a helyi televíziónál illetve a művelődési ház élén. E munka szerencsére folytatókra talált, így a gyűjtést több lelkes helytörténet-kutató, szerkesztőgárda, a művelődési ház és a Jánossomorja Televízió is segíti a mai napig. Nem véletlen, hogy a folyamatosság jelképeként a díjat Lőrincz György adta át Veres Dávidnak.

 

A díjazott köszönetet mondott támogatóinak és további képek felkutatására ösztönözte a városlakókat. Megköszönte a munkák elkezdőinek is a példamutatást, kiemelten Birkmayer Györgynek.

-hirdetés- -hirdetés-