Tony Pusztai ahogy a világ, Pusztai Antal, ahogy Jánossomorja ismeri. A több földrészt bejárt, de innen elszármazott gitárművész most ismét a helyi színpadon állt, hogy szebbé tegye Jánossomorja új évét. A szervező fúvós egyesület fellépése nyitotta meg a kilencedik újévi koncertet a művelődési házban január másodikán. Az esten több fellépő szerepelt: a 25 éves Balassi Bálint Nyugdíjas Klub kórusa könnyűzenei válogatást adott elő. A zeneiskola egykori és jelenlegi tanulói is színpadra léptek a fúvós egyesület tagjaival kiegészülve, akik filmzenékkel örvendeztették meg a közönséget. Hallhattuk a Kincs ami nincs betétdalát és a Carib-tenger kalózait is. Utánuk a mosonmagyaróvári Clangor Énekegyüttes könnyűzenei darabok kórusfeldolgozásait adta elő.

 

Fotógaléria a képre kattintva

 

Az est főszereplője Pusztai Antal gitárművész volt, aki spanyol dallamok mellett saját szerzeményeit, improvizációit is előadta. A jánossomorjai kötődésű művész több neves külföldi akadémián tanult, nemzetközi fesztiválok díjait hozta el és olyan neves zenészekkel is felléphetett, mint B.B. King vagy Pat Metheny, sőt, zenésztársaival a Grammy-jelölés küszöbéig is eljutott. Élete első gitárleckéit Jánossomorján, édesapjától, Pusztai Antaltól kapta, ezért sok szállal kapcsolódik ma is egykori otthonához és örömmel állt a helyi közönség elé.

 

Fotógaléria a képre kattintva!

 

A kilencedik alkalommal megrendezett újévi műsor sokaknak szerez örömöt évről évre és látogatnak el a jótékonysági koncertre. A műsor végén pedig egy közös koccintással köszöntötték az újévet a résztvevők és a fellépők.

 

Pusztai Antal

 

A gitárművész meghatódottan nyilatkozott a JTV-nek jánossomorjai fellépéséről. Mint mondta, szinte hazajött, hiszen rendszeresen látogatnak el az itt élő rokonokhoz, ápolják a kapcsolatot. Most különösen örül, hogy először önállóan léphetett fel itt, ráadásul az idei év első koncertjét Jánossomorján adhatta. A gitárművészt családja is elkísérte. Édesanyja szintén szentpéteri születésű, ezért számára is elmondhatatlanul különleges volt a koncert.

 


Fotógaléria a képre kattintva!

 

Pusztai Antal édesapja a Csontos Banddel is játszott már jánossomorjai színpadon, itt egy-egy fellépésre ő is vele tartott. – „Bár nem itt születtem, mégis szülőfalumnak tekintem Mosonszentpétert, hiszen sok időt töltöttem itt, mondhatni, itt nőttem fel. Édesapám volt az első, aki – zenész, gitártanár lévén – a kezembe adta a hangszert, bár nem akart ő engem kinevelni. Az első órákat itt Jánossomorján, a Kiss utcában kaptam.” – emlékezett mosolyogva Pusztai Antal.

A zenész számos nemzetközi elismerést szerzett. Mindegyik kedves számára, de talán mégis a Montreaux-i jazzverseny-győzelmére a legbüszkébb, mert azt számos példaképe is első versenyként nyerte meg. Nagyon fontos számára a jó hangszer, most is egy elismerésként nyert japán hangszeren muzsikált Jánossomorjának, amely a világ egyik legjobb hangszerkészítő-műhelyéből származik. 1987 óta járja a világot, jelenleg egy bécsi gimnáziumban tanít, mert fontos számára a tudás továbbadása. De az is, hogy eközben ő is tanul diákjaitól.

2016-ban egy Dél-amerikai-magyar közös zenekarral tervez koncerteket, és 2007 után idén újra egy saját albumot adna ki. Friss siker még Lee Ritenour “A Twist of Rit” című albumán való közreműködés, mely album egyes egységei a Grammy-jelölés küszöbéig vitték több kategóriában.

 

Az 1978-ban született művész Wikipedia-névjegyében fontos neveket és iskolákat találunk: „A Frankfurt am Main-ban Stephen Wernertől, és bécsi Városi Konzervatóriumban Prof. Inge Sholl-Kremmeltől tanult. Magyarországon Róth Ede, Folk Iván, és Reményi Attila tanítványa volt. Legutóbb a Bécsi Zeneművészeti Egyetem hallgatójaként, Alvaro Pierri művész csoportjában tanult. Díjai: Baross Gábor-díjas magyar gitárművész, 2004-ben a Montreux-i Dzsessz Fesztivál győztese „A Legjobb Gitáros” kategóriában, ezen kívül számos rangos hazai, illetve nemzetközi zenei verseny győztese, helyezettje. Dzsesszben illetve klasszikus zenében is egyformán otthonosan mozog. Olyan nemzetközileg ismert, elismert zenészekkel játszott együtt, mint Pat Metheny, B. B. King, Buddy Williams, George Benson, Szakcsi Lakatos Béla, Biréli Lagrène.

Pályafutása során számos kitüntetésben és díjban részesült már:

1989: Nemzetközi Gitárverseny Kutna-Hora, Csehország: 1. hely
1999: Yamaha Nemzetközi Gitárverseny, Bécs – Ausztria: 1. hely
2000: Nemzetközi ’Zoller Attila’ Gitárverseny, Budapest – Magyarország: 1. hely
2001: Sláger Rádió Díj – Magyarország
2002: Baross Gábor Díj – Magyarország
2003: Herbert von Karajan Ösztöndíj – Ausztria
2004: Montreaux Jazz Gitárverseny –Svájc: 1. hely
2005: Nemzetközi Gitárverseny, Weikersheim – Németország: 1. hely
2006: Európai Gitárverseny, Drezda – Németország: 1. hely”

 

-hirdetés- -hirdetés-