Mostoha helyzetben van az általános iskolai fizika és kémiaoktatás. Az országban kevés az e területen dolgozó szakember, pedig az érdeklődést már az általános iskolában ki lehetne alakítani. Ezért is látogatnak el jánossomorjai gyerekek a mosonmagyaróvári Öveges-laborba, ahol a fizika és a kémia érdekes oldalát láthatták.

Jánossomorjai diákok robbantottak egy mosonmagyaróvári tanórán. Ráadásul többször is. A mosonmagyaróvári Kossuth Gimnázium várja a természettudományok iránt érdeklődő fiatalokat, nemcsak pályaválasztás után, hanem előtte is. Ide, az Öveges-laborba.

 

 

Tanítani pedig játékosan is lehet. A különlegesen felszerelt termekben nemcsak a gimnazisták, hanem a környék fiataljai is kísérletezhetnek, tanulhatnak, vidáman. Minden környékbeli iskolát vendégül látnak az év egy-egy napján, a héten a jánossomorjaiak örülhettek. Az öröm pedig nagy szó, a labor egyik legnagyobb haszna ugyanis az, hogy élményszerűvé teszi a tantárgyat. A robbanások, színes változások, érdekes jelenségek ugyanis sokkal jobban megfogják a gyerekeket ha átélik, mintha olvasnak róla. Az érdeklődés felkeltése pedig nagyon fontos e terület számára. Kevés ugyanis az ilyen irányba továbbtanuló, és kevés a szakember is. A fizika és kémiaórák pedig egyre mostohább szerepet kapnak az általános iskolai tantervekben, holott az érdeklődést épp ebben a korban kellene felkelteni. A gyerekek így fogékonyabbak a tanulnivalóra, és felelősséget is tanulhatnak, hiszen megtanulják, mi mindennel kell vigyázni.

 

 

A labor felszereltsége nemcsak az általános iskolákhoz képest óriási, az országban is kevés hasonló működik. Az Öveges-programot 2013-ban hozták létre, pályázati forrásból. Azzal a céllal, hogy az ország különböző pontjain kialakított, különlegesen felszerelt tantermek hétköznapi és érdekes módon tegyék kézzelfoghatóvá a fizikát, kémiát és biológiát a közép- és általános iskolásoknak. Remélik, ezáltal többen választják majd a kutatói, tanári pályát, ami most szakemberhiánnyal küzd. A program névadója, Öveges József professzor példás életet élő szerzetes-tanár titka az volt, hogy közérthető és szórakoztató módon tanított.

 

HT- JTV

2015. december 15.

-hirdetés- -hirdetés-