Együtt vártuk a karácsonyt ismét, advent harmadik hétvégéjén. Újra forgatag fogadta az ünneplőket, ezúttal a szentpéteri templomtéren. A gyerekek a régi Luca napi hagyományokat mutatták be, sőt, rajzkiállítással is készültek a karácsonyra. Az adventi koszorú harmadik gyertyáját gyújtottuk meg múlt hétvégén. A város koszorúján Lőrincz György polgármester lobbantotta lángra az örömet szimbolizáló, rózsaszín gyertyát. A mosonszentpéteri templomtéren pedig színes kavalkád várta a városiakat.

A szentpéteri ovisok a Luca napi hagyományokat elevenítették fel, megmutatták hogyan kotyoltak régen a fiúk, milyen szerencsehozó és termésvarázsló mondókákat szavaltak. Ezért persze a jutalom sem maradt el. A péteri forgatagon már évek óta hagyomány, hogy az óvodai dolgozók és szülők közösen lángossal, forralt borral és süteményekkel készülnek, így gyűjtenek adományokat az óvodának. Nem volt ez másképp idén sem.

 

Idén azonban konkurencia is akadt, a Klafszky Katalin tagiskola kisdiákjai és szüleik is készültek a forgatagra. Sütit sütöttek, teát főztek, virslit és kolbászt is kínáltak a résztvevőknek. Az ezekből befolyt összeg pedig az iskolában is jó helyre megy. A forralt bor mellett pedig kelendőek voltak a Társaskör egyesület kézzel készített karácsonyi díszei is, de finom lekvárok és csillogó dekorációk közül is válogathattak a résztvevők.

 

 

Csütörtökön és pénteken pedig az óvodások várták közösen a karácsonyt. Csütörtökön a péteri óvodások mutatták meg, hogy nem felejtették el a Luca-hagyományokat. Pénteken pedig a Tulipán csoportos lurkók egy rövid Lucázással nyitották meg a gyerekek rajzaiból készült kiállítást. A művelődési ház galéria terme teljesen megtelt a kicsik rajzaival, amik emlékeket idéztek és azt mutatták be, hogy milyen náluk a karácsony. A falakon így helyet kaptak a karácsonyi várakozást, az ajándékozást és a családot ábrázoló képek is.

KÉ – JTV
2015.12.15.

-hirdetés- -hirdetés-