160 éve született Klafszky Katalin, világhírű operaszoprán, városunk legnagyobb híressége. A nevét őrző szentpéteri általános iskola minden évben Katalin napján népdaléneklési versennyel tiszteleg emléke előtt.

Jó felkészüléssel várták a Klafszky-énekversenyt a diákok a szentpéteri iskolában szerdán. Előtte azonban közösen be is melegíthettek a diákok Prátser Krisztián tanár úr segítségével. Sőt, Dombi Viktória, bősárkányi népdalénekes is igyekezett kedvet csinálni az énekléshez a diákoknak. A verseny emlékezéssel indult. 160 éve született Mosonszentjánoson Klafszky Katalin világhírű operaénekes. Diákok és tanáraik most az ő életet is bemutatták. A helyi templomi kórusban felfedezett kislányt aztán Európa, sőt, az Egyesület Államok színpadjaira vitte tehetsége és munkája. A munka és a tehetség az énekversenyen is megmutatkozott. A gyerekek több korcsoportban énekelhettek. Mindenki két dalt választhatott. A termekben a diáktársak és a szülők, sőt, az énekkarok vezetői is örömmel figyelték és tapsolták meg a tehetségeket.

Fotógaléria a képre kattintva!

 

A népdaléneklési verseny léte is nagy szó, hiszen sok téren háttérbe szorul a népdal a klasszikus vagy a modern zene mögött, azonban az énekléshez elengedhetetlen alapot szolgáltat, és nemzeti kötődést is kialakít. Erről beszélt a JTV-nek Ludván Tünde tanárnő, a verseny szervezője, aki elmondta, örömteli az itt tapasztalat lelkesedés. Nemcsak a díjátadón, de a népdal helyi népszerűségén is meglátszik, hogy évek óta sikeres a Katalin-napi énekverseny. Az előző versenyeken való részvétel is sok gyereket ösztönöz arra, hogy a következő évben még jobban felkészüljön. A verseny a helyi tehetséggondozásban is fontos szerepet játszik. De nemcsak ezért fontos. A zsűri értékelte, ha valaki a népdal szeretetéért állt ki és bátran elénekelte kedvenceit.

 

Katalin napi énekverseny eredményei 2015.11. 25.

1. osztály

1. Nagy Olivér  Klafszky

2. Rácz Teodóra Etelka  Központi iskola

3. Fettik Luca  Klafszky

Különdíj: Németh Júlia  Központi iskola

2. osztály

1. Molnár Sára  Központi iskola

2. Molnár Júlia  Központi iskola

3. Csiti Virág  Klafszky

Különdíj: Papp Karina Annabella  Klafszky

3. osztály

1. Prátser Korinna  Központi iskola

2. Bakos Arabella  Központi iskola

3. Meleg Tünde  Klafszky

4. osztály

1. Fekete Janka  Központi iskola

2. Horváth Dávid  Klafszky

3. Bagoly-Szigeti Lilla  Klafszky

5. osztály

1. Molnár Csenge  Központi iskola

2. Szepesi Odett  Központi iskola

3. Szepesi Vanda  Központi iskola

Különdíj: Dravetzky István  Központi iskola

6-7-8. osztály

1. Pesti Madléna  6. o.Központi iskola

2. Konrád Hanna  7. o.Központi iskola

3. Gősi Fanni  8. o.Klafszky

Különdíj: 

Ifjú Emília   6.o.Központi iskola

Schwartz Dominika  6. o.Központi iskola

-hirdetés- -hirdetés-