Kocsis Péter, a jánossomorjai ifjúsági élet egyik korábbi szervezője vehette át a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Ifjúsági tagozatának kitüntetését. A díj odaítéléséről a megyei képviselő-testület döntött, az elismeréseket dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke adta át november 26-án délután, Győrött, a Megyei Önkormányzati Hivatalban. A megye 2002-óta minden évben jutalmazza a területfejlesztési, a szociális, az ifjúsági, valamint a gazdasági terület kiválóságait.

Kocsis Péter főként a jánossomorjai fiatalokért végzett munkája miatt kapta a kitüntetést, mint az ifjúsági élet meghatározó alakja, szakembere. Már a helyi ifjúsági klub korai korszakában, a 2000-es évek elejétől vezetőségi tagként dolgozott, pályázatíróként is segítette a klubot. Nagy része volt abban, hogy a klub mind az önkormányzat, mind a művelődési ház töretlen támogatását élvezte. Egyik meghatározó szervezője volt a Hanság-Nagyerdei Ifjúsági Találkozóknak, a nagyfödémesi fiatalokkal kialakult kapcsolatnak. Fő fő célja a jánossomorjai és a lengyel fiatalok barátságának erősítése, amely több cserekapcsolatot is megért. Fiataljaink utazhattak Lengyelországba, lengyel barátaik utazhattak ide. E cseréknek gyakran városi program, egy-egy kiváló koncert lett az eredménye itthon és külföldön egyaránt. Kocsis Péter későbbi szakmai munkája során számos más cserekapcsolatot alakított és vezetett, de Jánossomorja ifjúsági életének fejlesztése szívügye maradt – részt vállalt az ifjúsági koncepciók és cselekvési tervek kialakításában is.

 

Fotók: megyei önkormányzat

A díjra a megyei önkormányzat képviselője, helyi önkormányzati képviselő, Lipovits Máté jelölte, aki jó rálátással bírt e munkák jelentőségére, hiszen egy időben ő folytatta a jánossomorjai klub vezetését, így megalapozott ajánlást tehetett. Mint korábban elmondta: jánossomorjai önkormányzati képviselőként is síkra száll azért, hogy a helyi fiatalokat is elismerjék akár helyi, akár felsőbb szinteken, hiszen komoly eredményt ért el általuk Jánossomorja. A kor pedig nem indok arra, hogy várjunk elismerésükkel. Ennek szellemében Jánossomorja különböző díjaira is ajánlott már helyi fiatalokat. (Sikertelenül, az egyik ilyen díjat ki sem osztotta idén az önkormányzat.)

E díj újbóli elismerése annak, hogy Jánossomorján a 2000-es években folyó ifjúsági élet hatásai nem csak városi léptékkel, hanem járásival, megyeivel mérhetők. Ilyen például az ifjúsági találkozók kapcsolatépítő szerepe és az Uniós cserekapcsolatok világot kinyitó tapasztalatai a fiatalok számára. Ezt erősíti az is, hogy e díjat már nem először ítélik oda jánossomorjainak: 2009-ben Hauptmann Tamás vehette át az Ifjúsági Tagozat díját, mint az ifjúsági klub és a nagyerdei találkozó egyik alapítója, szervezője.
JTV
2015.11.26.

-hirdetés- -hirdetés-