Ön mennyit olvas? A magyar fiatalok negyede ugyanis évente legfeljebb egy könyvet olvas el. Történik ez abban az országban, amely egykor kultúrfölénnyel akarta megvédeni a magyarságot és kiemelkedni a környező államok gyűrűjéből. Arról például itt is olvashat, hogy Jánossomorján milyen programokkal népszerűsítették a könyvtárat.

Évek óta ezer könyvtár több száz programmal csatlakozik az Országos Könyvtári Napokhoz. Ez idén október 5-től 11-ig tartott, melynek hívómondata: Könyvtárba mentem, gyere utánam! A programsorozat Jánossomorján is sok látogatót csalt a Városi Könyvtárba. Az Országos Könyvtári Napok célja, hogy megmutassák, milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális, szociális lehetőség rejlik a könyvtári találkozásokban, és elérjenek minél több olyan személyt, akiknek a mindennapjaihoz eddig nem tartozott hozzá a könyvtárlátogatás.

 

A jövő reményei

 

Az idén a kisebbeknek gyerekverseket is be kellett fejezni a hagyományos könyvtári vetélkedőn, ahol a versek világában mérkőzhettek meg az alsósok. A tízedik alkalommal megrendezett Országos Könyvtári héten ismét várta a jánossomorjai olvasókat a városi könyvtár. A fő csoport természetesen a diákság volt. Őket egész héten érdekes akciók várták, pénteken délután pedig a vetélkedő koronázta meg a hetet. Súgtak-búgtak a csapatok, rímek és kínrímek mérkőztek meg egymással. Hol egy könyvborítót kellett kirakni, hol verssorokat kellett egymáshoz illeszteni. A diákok bizonyítottak: Idén először három csapat végzett a dobogó legfelső fokán. A felnőttekkel ellentétben a diákok számára a könyvtár jól ismert és szeretett terület. Több diák is elmondta, fontosnak tartják az olvasást és a könyvtárba járást, mert akkor sok új dolgot tanulnak, és még az iskolában is segít jobb jegyet kapni.

 


Fotógaléria a képekre kattintva!

 

Siralmas olvasási mutatók

 

Az olvasás egyre kevésbé része az életnek. Európa lakosságának több mint 20 százaléka funkcionális analfabéta, Magyarországon kicsit rosszabb a helyzet, itt minden negyedik ember az. A magyar kamaszok harmada évente csupán egy vagy egyetlen könyvet sem olvas. A magyar felnőttek 60 százaléka egyáltalán nem vesz a kezébe regényt. A romló olvasáskultúra pedig hosszú távon gyengíti a hazai munkaerőpiacot és az országot is.

 

Villámgyorsan

 

Aki azonban nem tud betelni a könyvekkel, annak kapóra jöhetett a könyvtári hét keddi nyitóelőadása: a villámolvasásról beszélt Pétercsák Maxim, egykori jánossomorjai pedagógus. Az oktató az agykontroll és villámolvasás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. A módszer nem az irodalmi műélvezethez, inkább az információk megjegyzéséhez szolgál. Lényege, hogy az oldalak képét raktározzuk el memóriánkban, és hívjuk elő onnan később.

 

 

Odaát

 

Az ezoterikus témák nagy szerepet kaptak a könyvtári héten. Csütörtökön R. Kárpáti Péter színész tartott filmvetítéssel egybekötött előadást a halálközeli élményekről, melyre nagyon sokan voltak kíváncsiak. Ez az élmény mindenkit érinthet, ezért is tartotta fontosnak, hogy minél szélesebb körben kutassa ezt a jelenséget. Megmutatta a természet,- és orvostudományi oldalt és beszélt ilyen élményeket átélőkkel is. A többrészes ismeretterjesztő dokumentumfilmben több olyan országosan ismert és elismert emberek szólalnak, meg mint Jókai Anna, Vitray Tamás, Réz András vagy éppen Vágó István. A film és az előadás célja az, hogy a közönség elé tárja mindazt, amit ma a sokakat érintő jelenségről tudni lehet a legfrissebb kutatási eredményekkel, szakértői háttérrel.

 

 

 

Tűrés-határok

A könyvtári hét zárásaként péntek este egy drámapedagógiai foglalkozással járhatták körbe az érdeklődők a menekülthelyzet problémakörét Fekete Annamária drámapedagógus és Hauptmann Tamás vezetésével. A Tűrés-határok címmel rendezett esten a társaság tagjai először a mai idők migráns-problémáját tapasztalhatta meg egy történet részeseként, csak éppen fordítva – Európából az arab világba menekülve egy-egy jelképes teherautóban. Majd – a könyvtári héthez kapcsolódva – a játékosoknak könyvcímeket válogatva kellett kifejezniük érzéseiket a hallottakról. Az est a témát pro- és kontra érvekkel is megvilágította, elhangzottak az ellenzők és a támogatók érvei is, és a befogadók és befogadottak helyzetébe egyaránt belecsöppentek a játékosok. A cél nem volt több, minthogy mindenki próbáljon meg a saját szempontjain túl más szempontokat is észrevenni, mérlegelni a másik oldalról. Ezt pedig maradéktalanul sikerült elérni a kreatív és együttműködő játék során.

 

 

Fotógaléria a képre kattintva – A fotókért köszönet Horváth Attilának!

 

 

 

Öreg Andrea

-hirdetés- -hirdetés-