Közel 20 helyen javítottak és árkoltak az elmúlt hónapokban Jánossomorján. A munka a veszélyelhárításról szólt: Azokat a pontokat igyekeztek megoldani, ahol tavaly nagy károkat okozott az esővíz a rossz elvezetés vagy az elhanyagolt árokrendszerek miatt. A héten befejeződött ez a munka.

Utoljára a Sport utcában árkoltak. De dolgoztak például a Tó utca környékén, a pusztasomorjai templom elvezetésénél, a Féltoronyi utcában, a szentpéteri temetőnél, a Lajos utca végén, a Móricz Zsigmond utcai közben, a Bartók Béla utcában is. A munkára, amit két helyi vállalkozás nyert el, közel négymillió forintot fordított az önkormányzat. Ezen kívül maradtak még kisebb feladatok és karbantartási, szikkasztó-tisztítási munkálatok az önkormányzatra is.

 

 

 

A beavatkozást felmérések előzték meg: a város és a katasztrófavédelem felmérte a veszélyes területeket még tavaly, az önkéntes tűzoltókkal közösen. Majd bevontak további szakembereket, hogy megfelelő megoldásokat dolgozzanak ki. A munkák során egyeztettek a lakókkal is. A város költségvetése négymillió forintot különített el e célra, így a veszélyesebb területek enyhítésére jutott idén forrás.

 

 

A munkát Bella Zsolt alpolgármester és Hauptmann Tamás közbiztonsági referens koordinálta. Szerintük a javítások folytatására jövőre is szükség lesz, hiszen több utcában még akadnak megoldandó problémák. Fontos azonban, hogy a lakossági is tehet a saját vízelvezetésének szabályozásáért, így például, ha megoldják a garázsok, lekövezett udvarok elvezetését és nem az utcákra vagy a csatornába engedik – illegálisan  – a vizet, és ha kibontják a sok helyen a kényelmes fűnyírás érdekében betakart árkokat – ami szintén szabályzatba ütközik.

Ezzel együtt a város teljes vízelvezető hálózatának felmérése is elkezdődött. Erre az óriási munkára pályázati forrást remél a város.

Tavaly nyáron többször kaptunk felhőszakadást, ezek közel 50 házban okoztak károkat, ami akár a több tízmillió forintos értéket is elérhette. Az önkormányzat reméli, a munkákkal sokat enyhülhet a veszély a városban.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-