Tizedik évébe lépett Jánossomorja egyik leglátogatottabb, de mindenképpen legszínesebb és legízesebb rendezvénye. A tökfesztivál két napon át terményekkel és ételekkel várta a látogatókat közelről és távoltól.

Különleges figurák jelentek meg  a főutcán, de az új lakók nem maradnak sokáig, csupán vasárnapig, hiszen mindet egy-egy iskolás osztály készítette a 10. Tökfesztiválra. A szalmabábú-szépségversenyen kívül azonban rengeteg programot kínált idén is a két napos tökünnep.

 

Fotógaléria a képekre kattintva!

Precíziós műveletekkel készültek idén is a töklámpások a művelődési ház udvarán. A kisteremben már sokkal aprólékosabb munkával készültek az őszi dekorációk. Csuhébábút, könyvjelzőt, sőt ajtódíszt is csinálhattak a résztvevők.

Aki pedig megéhezett a sok munkában, különböző finomságokat kóstolhatott. Kelendő volt a tökfőzelék, a fokhagymakrém-leves, de a különböző szószok is sokakat csalogattak oda az asztalokhoz.

Aki a nagyteremben nem talált fogára való ételt, a méltán híres somorjai mákos rétest is megkóstolhatta, a kíváncsibbak pedig a készítés rejtelmeit is elleshették Fáni nénitől.

Az idei évben egy különleges díjat is kiosztott a szervező Társaskör egyesület. Díjazták a legfinomabb mákos süteményt is, ami nehéz döntés elé állította a zsűritagokat.

Az asztalokon évről-évre különleges kompozíciók is helyet kapnak, melyeket az iskolások és az óvodások készítenek el. Láthattunk erdei iskolát, különleges tök családot és süni csoportot is. De nem csak a gyerekek készülnek lázasan a tökfesztiválra. A termesztők és alkotók különleges terményeiket, kreatív dekorációikat is megmutatják évről-évre.

A városlakók minden évben szívesen látogatnak ki a tökfesztiválra. A kétnapos rendezvény alatt közel 1500 ember fordult meg a művelődési házban.

Szombaton sötétedés után, pedig a főutcát vették birtokba a fesztivál résztvevői. Utána pedig táncház marasztalta egy kis ideig még a termények között az érdeklődőket. Az udvaron faragott töklámpások belsejébe gyertyák kerültek és közösen űzték el a szellemeket a városból.

 

KÉ – JTV

-hirdetés- -hirdetés-