A Jánossomorjára költöző vendégmunkások kevesebb közbiztonsági kockázatot jelentenek, mint korábban – ez a fontos megállapítás tűnt ki a város biztonsági beszámolóiból. Az idei évben végre javulás is látszik a bűnügyi statisztikáinkban. Több örömteli hírt is megoszthattak a testülettel a közbiztonságért dolgozó hatóságok a szerdai beszámolón. A katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgárőrség is beszámolt a képviselő-testületnek a szerdai ülésen. A legnagyobb figyelmet a rendőrség kapta.

Szilágyi János a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Csombók Imre jánossomorjai rendőrőrs-parancsnok az ülésen

Rendőrség

A város közlekedése továbbra is sok munkát ad, a jól ismert veszélyes helyek ismét megdolgoztatták rendőreinket. Ám míg a szerencsétlenségek száma ugyanolyan magas, több mint húsz volt, kevesebb volt közöttük a súlyosabb sérüléssel járó. A felderítésekben és a bűnmegelőzésben azonban nagy segítség a kamerarendszer, amit hamarosan tovább is bővítenék.

A helyi bűncselekmények száma lényegében nem változott tavalyhoz képest: 108-ról 104-lett. A vagyon elleni bűntetteket is sikerült kordában tartani, idén alig haladták meg a negyvenet. A legfontosabb mégsem ez volt: A rendőrsőrs vezetője, Csombók Imre hangsúlyozta, a bevándorlók jelentette közbiztonsági veszélyek elenyészőek. Sikerült kiszűrniük azokat, akik a munka helyett vagy mellett más bevételi forrásokhoz nyúltak. A rendőrség szerint a veszélyesebb alakok inkább helyiek, kisebb mértékben bevándorlók. A notórius rendbontókat, veszélyes alakokat az elmúlt egy évben sikerült rács mögé juttatni vagy elrettenteni. A vezető bízik abban, hogy az őszi-téli időszakban is folytatódik ez az örvendetes folyamat.

A város kábítószer-helyzete a környék és az ország tendenciáinak megfelel, ám a beszámoló felhívta a figyelmet a megelőzés, a társadalmi véleményformálás fontosságára is.

 

Polgárőrség

 

A polgárőrség 28 fős, az elmúlt egy évben közel 1800 órát voltak az utcákon, amit megyei szinten is elismertek. Idősebb Németh László nemrég megyei kitüntetést kapott a szolgálatban töltött órái elismeréseként. A szervezet segítette a rendőrséget, a város és a rendezvények biztonságát is. Várják az új tagokat is, sőt, mostantól már a 14 év felettiek ifjú polgárőrként léphetnek a kötelékbe.

A városban e hónaptól egy közterület-felügyelő áll munkába, segítve a hatóságokat. Feladata elsősorban nem a büntetés, hanem a határozott fellépés és a figyelemfelhívás lesz.

 

 

Katasztrófavédelem

 

A tűzoltókat az elmúlt tavaly nyáron az esővíz dolgoztatta meg. Az elmúlt egy évben három komolyabb tűzesethez hívták Jánossomorjára, mindegyiknél a helyi önkéntesekkel együtt győzték le a lángokat. A téli védekezésnél is nagy segítséget kaptunk a katasztrófavédelemtől. A szervezet most megköszönte az együttműködést a helyi önkénteseknek és az önkormányzat közbiztonsági feladatellátásnak.

 

Önkormányzati védekezések

 

A város közbiztonsági referensi beszámolójából kitűnt: Jánossomorján komoly katasztrófaveszély nem volt az elmúlt időszakban, a nagyobb veszélyeket sikerült elhárítani, mérsékelni. Remek struktúrák alakultak ki a veszélyek kezelésére. Kiváló a kapcsolat és az információáramlás a hatóságokkal, szervezetekkel, szakemberekkel. Azonban egyre több katasztrófavédelmi feladat hárul az önkormányzatra, ami munkában és anyagiakban is jelentős tehernövekedés.

A hőségriasztásokat jól kezelte a város, a beszámoló azonban hangsúlyozta a városvezetésnek, hogy több párakapura, fásításra, közkutakra lehet szükség a jövőben. Az intézményi szintű védekezéseket is fokozni kell. Az állami szúnyoggyérítésből remélhetőleg a következő évben is részesül Jánossomorja, ám ez későn, az egyedszám drasztikussá válásakor derül csak ki. Az állami akciót megelőzően, már tavasz végén szükséges egy saját forrásból elvégezetett gyérítés, ahogy az elmúlt két évben is tette ezt az önkormányzat. Ám elképzelhető, hogy a saját magunk által elvégeztetett irtások számát és összetettségét (légi és földi) fokozni kell! Ezzel mérsékelhetjük a kezdeti szúnyoginváziót, de megszüntetni nem tudjuk, a Hanság továbbra is a szúnyogok számára ideális hely marad.

A nagyobb viharok, esők 2014-ben komoly károkat okoztak, ezek 2015-ben szerencsésen elmaradtak. A legfontosabb feladat idén ezért a csapadékvíz elvezetés problémáinak mérsékelése volt. Ez most sikerült. Az évértékelés javaslata szerint azonban a további veszélyes pontok kijavítását 2016-ban folytatni kell, minél korábban, akár egy vis maior alap terhére is.

A téli felkészülés terén Jánossomorja sokat tesz a gondok elhárításáért, a struktúrák megfelelőek, de továbbra is komoly veszélyt jelent a 86-os forgalma, illetve a település elzáródása és az andaui út takarításának nehézségei.
A testület összességében nem szánt sok időt a beszámolókra, egy-két kérdés hangzott el csak, zömében Lőrincz György, Lipovits Máté és Luka János nevével fémjelezve. Többen az ülésen mélyültek el a többoldalas beszámolókban. A vendégeknek Lőrincz György polgármester köszönte meg az elmúlt egy év munkáját és a tájékoztatást is.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-