Vásárfia, bábelőadások, mondókák és táncok vártak minden óvodást Jánossomorján Mihály-napja alkalmából. Az egykori vásározó ünnep hagyományait játékosan őrzik az óvodák. Ezen a napon ugyanis – az idő hidegebbre fordultával – véget ért a legeltetés, behajtották az állatokat, elszámoltak velük a pásztorok a gazdák felé. A jusst ki-ki az alapján kapta meg, hogy mennyi volt a rovásán: Egy pálcára felrovátkolták a barmok számát még a kihajtáskor, amit aztán ilyenkor összevetettek a betereléskor megszámolttal. Akinek sok volt a rovásán, vagyis jó pár állatot elveszített, nemigen számíthatott zsíros megbízásra. Mert bizony, már az elszegődtetések is ilyen korán bonyolódtak. A felmarkolt fizetségből aztán az elrongyolódott gúnyákat, felszereléseket pótolták a pásztoremberek, de jócskán került mulatozásra is ilyenkor. Ezért a Mihály-napi vásárok mindig különösen gazdagok, hosszan tartóak voltak.

Az ünnepre mindhárom óvodában a hagyományok mentén készültek, a piaci portékákat kézműves kincsek jelentették, amit az óvónők és a szülők készítettek. A gyerekek pedig mindenhol vásári hangulatot idéztek vidám jeleneteikkel, táncaikkal.

Szentpéteren szombaton kezdték a sor, a hideg idő miatt a Klafszky-aulában. A vásári jelentek után körjátékok és táncok köszöntötték a közönséget. A műsor után az ovi termei teltek meg élettel, szinte piacként. Az ajándékok mellett táncház és egy különleges bábelőadás is várta őket, amit egy iskolás tehetség játszott el a gyerekeknek.

 

Fotógalériák a képekre kattintva!
Pusztasomorján kedden reggel elevenedett meg a piactér. Itt a gyerekek a piacon talált termékekkel játszottak el egy mesejátékot óvónénijeik segítségével. De táncoltak és vásároztak is. A korabeli textíliákat is megnézhették, ahogy azok a régi piacokon megjelentek: kékfestő kiállítás is nyílt az ovigalériában.

Szentjánoson is nagy kavalkád fogadott szülőt, gyereket. Itt a vásárra készülődés, a vidám ugratások sem hiányoztak a hagyományok mellől. Minden gyerek jókedvűen játszott a műsorokon, annak ellenére, hogy ez még csak az ovi kezdeti időszaka, így sokkal nehezebb a beszokás és a versek megtanulása is. Azonban minden csoport az óvónők nagy büszkeségére remek és jókedvű műsort mutatott be – ezeket hamarosan láthatják műsorunkban és a jtv.hu-n!

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-