Új tűzoltóautóval gazdagodott a Jánossomorjai Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az új, Mercedes típusú autó a megye egyik legkorszerűbb tűzoltó járműve az önkéntes alakulatok között. A Leier cégcsoport ajándékát múlt szombaton délelőtt adták át a mosonszentpéteri templomtéren.

Már az új szirénahanghoz szoktatják magukat a tűzoltók. Büszkeségük, az új autó Michael Leier, a Leier Kft. tulajdonosának ajándéka. A múlt szombati ünnepélyes átadón Jánossomorja polgármestere kiemelte a város és a cég jó kapcsolatát, és azt, hogy a Leier Kft. azon vállalatok közé tartozik, akik, komolyan veszik, és a mindennapokban gyakorolják is a társadalmi felelősségvállalást. Hiszen amellett, hogy a cég munkát ad az embereknek, részese kíván lenni a helyi társadalmi, közösségi életnek is. Ennek ékes bizonyítéka ez a tűzoltóautó.

 

Michael Leier számára szimpatikus a város

 

Most a tűzoltók kértek segítséget

 

Lőrincz György, polgármester elmondta, több forrásból is eljutott hozzá a tűzoltók kérése, hogy járműparkjuk, szertáruk elavult, ezért kereste a lehetőséget arra, hogy miként lehetne segíteni a gondokon. Ezért fordult Leier úrhoz, aki szívesen támogatta a kezdeményezést, és el is indította a keresést egy németországi, használt tűzoltóautó iránt, és gyorsan siker is koronázta a munkát. Ezzel egy időben elindult a péteri szertár korszerűsítése is.

 

Lőrincz György polgármester a cég társadalmi felelősségvállalását méltatta
– „Már 25 éve szoros a kapcsolatom Jánossomorjával, itt van az egyik legnagyobb gyárunk, nagyon szimpatikusak a város polgárai és a vezetője is, így természetesen örömmel segítettem.” – mondta a JTV-nek Michael Leier, a cégcsoport tulajdonosa.

A helyi tűzoltó egyesület vezetői örömmel vették át Leier úrtól az autó kulcsát. Kránitz József, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka elmondta: Meglepetésként érte őket a hír, ráadásul az autó már ott várta őket a gyár helyi telepén, mikor még azt hitték, hosszú hónapokat kell majd rá várniuk.

A kulcsok átvétele után a tűzoltók köszönetük jeléül egy jelképes ajándékkal viszonozták a gesztust, egy régi tűzoltósisak társaságában tiszteletbeli önkéntes tűzoltóvá választották Leier urat. A tavaly betöltött 125. születésnapját most ünneplő jánossomorjai tűzoltó egyesület ajándékkal kedveskedett az ünnepségen részt vevő szomszédos egyesületek képviselőinek is.

Sallai Péter, megyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntőjében elismerő szavakkal beszélt az autóról, és a jármű felelősségteljes használatra kérte a jánossomorjai tűzoltókat.

 

 

 

Mercedes 1222

 

Ha úgy vesszük, az új autó is benne van a korban, hiszen a Mercedes tűzoltóautó 30 éves. Mindössze 16.000 kilométert futott, ami a tűzoltóautóknál azért nem kevés. Mindezek ellenére óriási fegyvertény, hiszen nemcsak az önkéntes szervezeteket tekintve számít modernnek, teljesítménye, állapota kiváló, felszereltsége nemkülönben. 9 tűzoltó fér el benne, és minden szükséges felszerelés szállítására alkalmas. Magyarországon ez az egyetlen ilyen típus, a megyében pedig az önkéntes tűzoltóságok között nincs még egy ilyen modern autó. Az új, Mercedes 1222-es típusú tűzoltóautó a Salzburg melletti fekvő Lessachból érkezett hozzánk, kiváló, hiba nélküli állapotban, magas felszereltséggel. Tűzoltóink kaptak hozzá egy kismotor-fecskendőt, egy hidraulikus pedálvágót, ami a balesetek sérültjeinek kiszabadításánál nagy szolgálatot tehet, és három tűzoltósisakot is. Úgy tudjuk, a jármű vásárlási értéke közel nyolc millió forint volt. Ezt kapta most meg ingyenesen a város és a tűzoltó egyesület.

 

 

 

 

Az öreg hölgy

 

Az új autó a szentpéteri őrsnél nap helyet, ahol ezzel a nyugdíjba vonulhat több mint fél évszázados elődje a Steyr. Utóbbi sorsa még bizonytalan, már az is felmerült, hogy megválna tőle az egyesület. Ám az üzemben tartás mellett szólhat, hogy a város egyik nagy kincse. Bár valamennyit rá kell költeni, közel s távol ez a legrégebbi és legszebb tűzoltóautó. A mosonmagyaróvári éves oldtimer versenyeken szakmai és közönségdíjakat hoz haza rendszeresen, ráadásul mindenki szakértő csodálkozására nem egy fűtött oldtimer garázsból, hanem egyenesen a készenlétből vagy épp bevetésből érkezett a kiállításra. Az öreg Steyr a gyermeknapok, szabadtéri események sztárja is, sok örömet nyújtott a kicsiknek, nagyoknak. Állományban tartásával nem a szolgálatot adó kocsikat kellene e rendezvényeken dolgoztatni.

 

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-