Több helyszínen, szórakoztató és kulturális programokkal várta a lakókat idén is a Városnapok. A főtéren mulatós és operett dallamok csendültek fel, míg a hengermalomban színházi előadásokat, jazz és blues koncerteket hallgathattak a kilátogatók.

A Városnapok szakított az eddigi gyakorlattal, most nem léptek fel a helyi csoportok, mint eddig, és mint a város szinte összes rendezvényén. Most a helyi fellépők is ünnepelhettek. A szigetközi amatőr színjátszók nyitották meg az idei városnapok szombati programját a főtéren. A fiatal színészek a 1960-as évekbe repítették vissza a nézőket. Műsorukban a Csinibaba című film legismertebb jeleneteit láthattuk.

 

Jánosnak a Péternek a Sominak a pam-pam

Utánuk a Hungarocky tánccsoport acrobatikus rock and roll koreográfiákkal várta a kilátogatókat. Kisebbek és nagyobbak egyaránt megmutatták a sokszor cseppet sem egyszerű lépéseket.

Fotógaléria a képekre kattintva!
A nap egyik sztárvendége Oszvald Marika volt, aki énekes vendégeivel érkezett. Az ismerős operett-dallamok sokakat bírtak táncra. A szervezők azoknak is kedveztek, akik a mulatós zenét szeretik. Jolly és Suzy nótáira rengetegen voltak kíváncsiak, megtelt a főtér. A mulatós zenészek minden korosztályt megmozgattak.

 


A Jamilla hastánccsoport műsorával a Távol-Keletet idézte meg. A nap folyamán a kisebbeket is különböző játékok várták. Kipróbálhatták a kosárhintát, a kisvonatot, és kézműveskedhettek is. A városnapok színpadi produkciót a budapesti Retroleum zenekar zárta, akik a 60-as 70-es és 80-as évek nagy slágereit hozták el Jánossomorjára.

Omlás Virágai kultszínpad

Idén a városnapok kulturális színpadaként várta a másfajta szórakozásra várókat a közel százéves épület. Negyedszerre is kinyílt a hengermalom Omlás Virágai Malomfesztiválja. A fesztivált szervezők helyi civilek, önkéntesek, akiket az önkormányzat, a művelődési ház, több cég és magánszemély is támogatott abban, hogy magasabb kultúrát csempésszenek a városi rendezvények sorába. Idén a két rendezvény rajtuk kívülálló okok miatt ért egybe, de ebből is megpróbálták kihozni a legjobbat a szervezők, kipróbálva, mennyire működik, hogy két helyszínen, nemcsak a könnyed, de a tartalmasabb szórakozást kedvelőknek is műsorokat kínálnak. A helyi közönség igazolta a malomfesztivált, a nap folyamán közel 150 látogattak el ide, többségük az egész napot a malomban töltötte.

 

Fotógaléria a képekre kattintva!

 

 

Elsőként Svejk vidám, szószátyár történetein nevethettünk Mikó István Jászai Mari-díjas színművész megformálásában. A prágai sörözők világa, a dalok és a viccek hamar megragadták a közönséget. és persze Svejk, akinek papírja van arról, hogy hülye, de ezért mindig kimondhatja a nagy igazságokat.

A szintén soproni Civitas Pinceszínház a múlt századelő kabarészínpadává alakított a hengermalmot. Több jeleneten keresztül ismerhettük fel újra a régi bohózatok karaktereit, és kacaghattunk a félreértéseken, poénokon. Rejtő Jenő, Békeffy László tréfái a fiatal és az idősebb korosztály számára egyaránt kellemes délutánt és estét kínáltak, a malom pedig kiváló színpadi térnek bizonyult.
A soproni Yeahmen zenekar jazz és soul klasszikusokkal teremtett kiváló hangulatot, az udvaron, a büfékben és a nagyteremben egyaránt. Zsoldos Báró Zoltán a hazai blues egyik nagy öregje, aki a műfaj világsztárjaival is fellépett már egy színpadon. Blues Step nevű zenekara 50 év műfajtörténetét mutatta meg egy óriási hangulatú koncerten. Vitathatatlanul Jánossomorja zeneileg egyik legszínvonalasabb koncertjét láthattuk a malomban.

 

 

Az estet pedig a hazai pályán játszó RizikóFaktor zárta, akik ismert saját és feldolgozás-dalaikkal mozgatták meg a kitartó közönséget, akik alig akarták elengedni a zenekart.

 

De nemcsak színpadi programokkal várt a malom. Móczi Sándor és Rózsa Richárd képei a terem falait borították. A kinti falakon pedig a gyerekek vidám krétarajzai sorakoztak. De más meglepetés is készült. Az épületre vetített képekkel, animációkkal varázsoltak el a malmot és a közönséget is a szervezők. Még távolról is csalt ide kíváncsiskodókat a fényjáték.

A malomfesztivál célja, hogy kulturális színtérként megmentse a malmot. Az idei fellépőket is magával ragadta a malom atmoszférája.

Bár voltak, akik nem tudtak eljutni mindenhova, sokak számára üdítő volt, hogy minden közönséget igyekezett kiszolgálni a városnapok.

KÉ – HT

-hirdetés- -hirdetés-