Felkészülten várta a becsengetést mindkét iskola, minden, a nyáron kitűzött javítást, állagmegóvást sikerült elvégezni. Az elsősök létszáma jóval elmarad a tavalyitól, azonban nem a drasztikus népességcsökkenésről van szó.

A nyári szünet végét Szentjánoson az oviból az iskolába vonuló kis elsősök jelezték múlt kedden kora reggel, akiket iskolás társaik, az óvó nénik és zeneszó kísért a suliba. A tanévnyitón a diákok műsorral készültek, ahol emlékeztek a nyári szünet örömeire. Az elsősöket az idősebb diákok is köszöntötték. Bella Zsolt igazgató elmondta, mindenkinek azt kívánja, az évzárón is okozzanak olyan büszkeséget szüleiknek, mint amilyet most okoztak, az évnyitón. Az elsősök jelképes fagyistölcsérrel búcsúztatták a nyarat. Az osztályteremben aztán kiderült, mi minden is lapul a csomagban: Édesség, hogy vidámabb legyen az iskolakezdés és ceruzák, hogy minél hasznosabb is.

A két intézményben összesen alig 50 elsős kezdi meg tanulmányait idén. Ez jóval alacsonyabb, mint a tavalyi létszám, idén a három helyett csak egy elsős osztály indul Jánoson. Tavaly a központi iskolában 59, a Klafszky-tagiskolában 24 elsős ismerkedett meg a tanteremmel, vagyis 83 fő. Ez akkor az elmúlt évek legnépesebb létszáma volt, az átlagos hetvenhez képest. Most az egyik legalacsonyabb. Ennek oka, hogy sok ovist tartottak vissza a szakemberek az óvodába. A következő évben ismét megemelkedik az elsősök létszáma, tehát nem demográfiai gondokról van szó, inkább a hullámzó gyermeklétszámról.

A Klafszkyban is az elsősök voltak a nap sztárjai. Itt Nemes Csaba nyitotta meg a tanévet, és indította útnak az elsősöket a sok újdonságot rejtő, új termük felé. Következett a tankönyvek és a sok új tanulnivaló felfedezése.

 

A gyerekeket nemcsak tantárgyi újdonságok fogadták. A Klafszky 8 millió forintból újult meg, elhárult a sok balesetveszély és új termeket is alakítottak. Jánoson pedig nemcsak az udvar újult meg: Átalakították a szabadtéri focipályát, így biztonságosabb és több sportra is alkalmasabb lesz a műanyag talajú játéktér. Az uszodában is elhárították a balesetveszélyt. Hálót szereltek fel a plafonra, ami megvédi az úszókat az esetleg lehulló burkolatdaraboktól. A végleges megoldást pedig hamarosan megtalálja az önkormányzat a vizesedett belső burkolat gondjára.

-hirdetés- -hirdetés-