Súlyos fémcsövek a 86-oson. Egy szlovák kamion rakománya borult az útra a főút kanyarjában, ami az elmúlt hónapokban több hasonló baleset tanúja volt. Mind egytől egyig olyan, ami csak nagy szerencsével nem torkollott tragédiába.

Kedden egy óra tájban egy Mosonmagyaróvár felől Csorna irányába haladó kamionon fordult be a főút kanyarulatában, amikor a rajta szállított hosszú, tömör, nehéz fémrudak a külső íven elszabadultak, kiszakították a ponyvát és a főútra, illetve a mellette lévő – már sokat látott – kertbe zuhantak. Jellemző, hogy az ott álló útjelző táblát fűszálként temették maguk alá. A balesetben nem sérült meg senki – ami csodálatos szerencse, tekintve, hogy akkor épp nem állt senki a személyautójával az amúgy forgalmas kereszteződésben a Bajcsy-Zsilinszky utca felől érkezve, és hogy gyalogos sem próbált átkelni a kereszteződésben. A gyalogosok többsége már a pár éve szentpéteri lakossági kezdeményezésre kialakított kerülőutat használja, de mindig akadnak merészek, akik átvágnak a kereszteződésen.

A rendőrség az útra kilógó, forgalomra veszélyes vasak elpakolása után elküldte a kanyarból a kamiont. A teherautót csak hatóra tájban engedtek vissza, amikor már nagyobb brigáddal, gyorsabb idő alatt, kisebb forgalomakadályozással tudják eltakarítani a maradék rakomány.

 

A rendőrségi vizsgálatok még nem zárultak le, ám feltételezhető, hogy a vasak nem voltak megfelelően rögzítve. Erről a vasak között fekvő elszakadt pántok és spaniferek tanúskodtak. Az is könnyen előfordulhat, hogy a kamion a megengedettnél gyorsabban haladt a szűk ívű kanyarban, ahol amúgy 30-as tábla figyelmeztet a veszélyre.

Az út megtisztítása közel 15 óráig tartott, addig rendőri irányítás  és polgárőri segítség mellett, így kisebb torlódással, de folyamatos volt a forgalom. – “Az ebédlőasztalnál ültem, amikor egy iszonyatosan nagy és éles csattanást hallottam, akkorát, hogy fel is ugrottam. Az utcára szaladva aztán láttam, hogy az út tele van hosszú fémrudakkal, és túloldalán lévő kertbe is mintha csak beöntötték volna a vasakat.” – mondta az egyik közelben lakó férfi, aki többedmagával egyből a vasak eltakarításába fogott, hogy minél előbb megszűnjenek az akadályok. (!) A Bajcsy-utcába visszatolató kamionra igyekeztek felpakolni az utat érintő vasakat.

 

 

Tragédiák nem kellenek!

 

Az elmúlt hónapokban több szerencsés kimenetelű baleset történt itt. Ezek résztvevői általában külföldi, helyismerettel nem rendelkező kamionsofőrök voltak. Korábban üveglapok zúdultak a kertbe egy teherautóról, majd egy kisbuszokat szállító tréler és egy vastörmeléket vivő kamion ütközött. Akkor litván és szlovák, most szlovák kamionos volt a vétkes. Lehet a nagy számok törvénye, de az is, hogy a 86-os e veszélyes kanyarulata meglepetés a nem eléggé elővigyázatos vezetőknek. Az biztos, hogy a Jánossomorján áthaladó idegenek így jelentik a legnagyobb veszélyt. Amit egyébként a lakókon és a városon kívül úgy látszik, egy illetékes hatóság sem vesz eléggé komolyan. Remény lehet, hogy a csornai elkerülőt napokon belül átadják. Onnantól várhatjuk a megígért kamionelterelést, amiről egyelőre még nincs hivatalos információnk. Abban azonban csak bízhatunk, hogy a sokadik ilyen baleset lépésre ösztönzi azokat, akik tehetnének valamit a biztonságért!
JTV – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-