Hülyeség lenne a Kristály épületének felújítása, mint ahogy a megvásárlása is az volt, ez hangzott el a testületi ülésen. Kiderült az is, hogy a Klaszky-iskola újjáépítésére készült tervek vállalhatatlanul drágák. Az önkormányzat újratervezi a zsákutcából kivezető utakat, nyáron azonban már életveszélyt kell elhárítani az iskolában.

– „Mindent megteszünk az iskolánkért… és Önök?” Ezt a kérdést intézte a képviselőkhöz a Klafszky-iskola tanári kara nevében Gáspár Tünde pedagógus a múlt szerdai képviselőtestületi ülésen, az iskola állapotáról szóló bemutató végén. Az előadó és a még jelen lévő tanárok célja az előadással az volt, hogy rávilágítsanak, mennyi életveszélyes vagy azonnal felújítandó rész éktelenkedik az iskolában. – „Ez a nyár nem telhet el úgy, hogy nem teszünk valamit!” – mondta a tagiskola igazgatója, Nemes Csaba képviselő.

Hibaüzenet a testületnek

 

Éves költségvetésünkbe kerülne

 

Erre azért volt szükség, mert ismét döntési helyzet elé került a Klafszky-iskola – immár sokadszor. Az iskola újjáépítésére korábban több tervet is kért az önkormányzat. Ezek mostanra elkészültek, ám letörölték a mosolyt a képviselők arcáról. – „Három tervezőiroda mutatta be hét elképzelését a Klafszky iskola építésére illetve felújítására.” – mondta el a JTV-nek Nemes Csaba tagiskola-igazgató – „Mindhárom cég kitűnő rajzokat tett a képviselő-testület asztalára. Akad olyan is, amely nem csupán oktatási intézményben gondolkozott, hanem a péteri városrészen lakók által is használható közösségi teret is álmodott az új épületbe. Mindhárom tervező iroda 240 ezer forintos bekerülési költséggel számolt négyzetméterenként, így a legolcsóbb ajánlat is közel 800 millió forintról szólt, a legdrágább már hatvan millióval meghaladta az 1 milliárd forintot.” A terveket két hete mutatták be a képviselőknek. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a város számára elérhetetlenek ezek a beruházások, hiszen néhány százmillióval több a város éves költségvetése, mint egymilliárd forint. Töredékét sem tudja vállalni a város. „Sajnos kezdetektől fogva gazdasági kérdés a Klafszky felújítása, nem pedig oktatási.” – tette hozzá Nemes Csaba.

 

A késlekedés ára

 

Igaz, a tervezők inkább a kreatív ötletek, mintsem a szükségesség elve mentén dolgoztak, ez kritikaként el is hangzott az ülésen. Az ugyan nem világos, hogy a terveztetés kezdetén miért nem tisztázták a lehetőségeket. Ám a meglepődés azért érthető: Az iskola felújítására készített, 7-8 évvel ezelőtti tervek még 2-300 millióról szóltak. Prátser Krisztián nem képviselő bizottsági tag, az iskola tanára szerint azért háromszorozódhattak meg a tervezett költségek, mert az iskolára hosszú évekig nem költöttek annyit, amennyit kellett volna. (Meg kell jegyeznünk, az iskola felújítására 2007-ben és 2008-ban is pályázott Jánossomorja. Akkor azonban nem nyertünk, azóta pedig nem találkozott iskola-felújításához alkalmas pályázattal az önkormányzat. A város két éve végez kisebb felújításokat az iskolán, előtte pedig valóban kevés forrás jutott az intézményre, valószínűleg az iskola-összevonás Damoklészi kardja miatt.)

 

 

A miniszterig mennének

 

Sok állami szabály is gátja az olcsóbb felújításnak, a kötelező teremméretek például nagyobbak, mint amit a Klafszky több helyiségénél meg lehet oldani. Engedményekért még a minisztériumhoz is fordulna Bella Zsolt igazgató.

 

Hiányzó alapos előkészítés

 

Az ülésen nagyon úgy tűnt, a testület lemondott a teljes újjáépítésről, a részleges felújítás lehetőségeit is vizsgálják. Lőrincz György polgármester hangsúlyozta, nem arról szól a helyzet, hogy ismét elodáznák a döntést, hanem alaposabb munkával igazi megoldásokat kell végre találni, amihez idő kell. A polgármester az ülésen határozottan foglalt állást a mellett, hogy megfelelő utánanézés nélkül bedobott ötletelés volt a Klafszky-ügy az elmúlt években. – „Azért nem léptünk előre hat-nyolc-tíz év alatt, mert nem volt alapos előkészítés. Jött egy kósza ötlet, amibe belevágott az önkormányzat, pedig alaposabban kellett volna körüljárni az ügyeket.”

 

Hatalmas hülyeség 17 millióból?

 

Ilyen hiba lehet a szomszédos Kristály épületének gyors megvásárlása is. Az épületet és a mögötte lévő udvart, ami – úgy értesültünk – egy helyi vállalkozó tulajdonában állt, tavaly nyáron vette meg a városvezetés 17 millió forintért, licitálás útján. Akkor ez teljesen új, hirtelen ötlet volt az iskola bővítése és megmentése irányába. Ám most úgy tűnik, alapos szakmai felmérés nem előzte meg a vásárlást.  Az összes most felkért tervező kimondta ugyanis, hogy az egykori étterem épületét le kell bontani, mondta Luka János, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke, testületi ülésen ritkán látott indulattal. Szerinte a Kristály épületének, idézzük: „ …teljesen fölösleges volt a megvásárlása. Egyet kell ezzel érteni: hibás döntés volt. Az önkormányzat hozta. Most felújítanánk? Hatalmas hülyeség. Teljesen egyértelmű, le kell bontani. Hát ilyen hülyeséget egy önkormányzat nem csinálhatott volna. Sajnálom, hogy azon az ülésen, pont azon hiányoztam, de ez olyan sürgős volt, hogy el kellett dönteni… Ekkora hülyeséget dönteni, ez csodálatos fekete pontot lehetne adni érte, azt hiszem, és most egyel kevesebb lenne a gondolataink között, mert az a 17 millió forint itt lenne. Ezt tudom mondani, tehát arra, hogy sorozatban mik lettek itt elkövetve annak érdekében… Nemhogy a főépületre koncentráltunk volna, amit meg akar mindenki őrizni…”Luka János utalt arra a JTV-nek, úgy emlékszik, korábban jelezve nem tudott részt venni azon az ülésen, amin felmerült a téma és döntöttek. Kiemelte, a Klafszky homlokzati épülete városképi védettséget élvez, így erre kell, és kellett volna eddig is koncentrálni.

 

Tavaly nyáron hozott a Kristály épületéről döntést az önkormányzat. A tervet az akkori polgármester, Dr. Kurunczi Károly vitte a testület elé. Mint akkor mondta a JTV-nek, helyi lakosok keresték meg a bővítés e lehetőségének ötletével. Bár például Bella Zsolt, az iskola igazgatója is eleinte szkeptikus volt, a helyszíni szemle után kellemesen csalódott. A megmenekülés reménye sokakat bizalommal töltött el. Végül úgy nézett ki, négy új tanterem kaphat itt helyet, bár tornateremre nem lesz elég a tér. A munkálatokat is elkezdték. Arról nincs tudomásunk, milyen szakmai stábbal egyeztettek az épület megvásárlása témájában és ez milyen hivatalos eredményt hozott. Az új testülettel érlelődött meg a tisztán látás igénye és mérték fel újra azt, mit lehet kezdeni az iskolával. Akkor szervírozta története utolsó fekete levesét az étterem.

 

Újra összevonás?

 

A kiderült tények valóban sokkolták a testületet. Ezt jól mutatja, hogy újból felmerült az összevonás, vagy a felső tagozat Jánosra helyezése is – igaz, ezt senki sem szeretné. (Jelzésértékű, hogy a tagiskola igazgatója az összevonás felmelegítésénél tüntetőleg elhagyta a két héttel ezelőtti előkészítő ülést, nem fogadva el az ötlet újra felszínre kerülését.) Mindenki helyben tartaná az iskolát, ha lehet, de hogy mit lehet, az jelenleg bizonytalan.

Elképzelhető, hogy évente, saját forrásból elvégzünk egy-egy felújítást – bár ez vagy évekre teljesen lefedné a város költségvetését, vagy – kisebb összegeket ráfordítva – akár több évtizedig is eltarthatna.

Volt, aki a hitelfelvétel mellett állt ki. Lipovits Máté szerint 100 millió forint körüli összeg felvételével még nem vállalnánk túlzott kockázatot. Azzal felújíthatnánk a fontosabb részeket, a hiányzókat pedig apránként megoldaná maga a város. Dr. Mihályi Zsuzsanna még a teljes összegű, akár egymilliárdos hitelfelvételt is támogatná. Nem kevés keserűséggel jegyezte meg, hogy a magyar állam két éve hirtelen átvállalta az eladósodott települések hiteltartozásait, Jánossomorja pedig hiába tartózkodott mindig a hitelkonstrukcióktól. Prátser Krisztián ugyanakkor egy hitelképesség-vizsgálatot szorgalmazott, hogy egyáltalán lássuk, mennyi törlesztést bír el stabilan Jánossomorja költségvetése.

 

Teljességgel rendkívüli

 

Az ötletek keresése és a felmérés tehát folytatódik. Várják a tanárok, a testület és a szülők, lakók javaslatait is. A nyári felújítás forrása bőven megvan, hiszen közel 80 milliót tett az iskolára félre a város. Ezt el is költik rá, ha nem is mind idén. A döntés tehát késik, de nem múlik. Prátser Krisztián az ülés végén összegezte a felmerült ötleteket és több kritikát is megfogalmazott feléjük. Egy rendkívüli ülést javasolt, ahol csak és kizárólag e témával foglalkozhat a testület, nem egy tizenegynéhány napirendi pontos ülés egyik témája lesz a Klafszky. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy azon az ülésen valóban legyen jelen minden képviselő, ne legyen hiányzó. (Most Dr. Kurunczi Károly és Molnár Gábor maradt távol a tanácskozástól – előre jelzetten, szabályosan. Az ülésen egyébként nem hivatalos javaslatként, csupán útkereső ötletként merült fel Lipovits Máté és Winkler László részéről, hogy valahogy szabályozni kellene a képviselők hiányzásait a munka érdekében, például azét, aki már több egymás utáni bizottsági ülésen sem vett részt.)

 

 

Gyors életmentés

 

Bármi is legyen a majdani megoldás, az iskola életveszélyes részeinek felújítása nem lehet kérdés – mondta Lőrincz György. A balesetveszélyes és életveszélyes részeket el kell hárítani, még ezen a nyáron, erre adott utasítást a polgármester még az ülésen, megjegyezve, hogy a helyzet súlyosságáról nem volt tudomása a városvezetésnek. A tagiskola igazgatója azonban hozzátette, jelezték a gondokat korábban az alsóbb városüzemeltetési szinteken, ám nem történt semmi.

 

Fotógaléria a bejárásról a képekre kattintva

 

Ezért az ülést követő napon a polgármester, az alpolgármester és a tagiskola igazgatója bejárták a Klafszkyt, és döntöttek minden veszélyes rész nyári kijavításáról. Több mint tíz ilyen helyet találtak. Az egyik tanteremnél már ki kellett vetetni az ajtót, mert félő volt, hogy kidől a keretből. A szomszédos épület egyik kéményének bádoglemeze is veszélyesen néz az iskolaudvar felé. Egy teremben a modern digitális tábla mellett potyog a vakolat az ázott falról. A téglák sok helyen látszanak. Felújításért imádkoznak a szentpéteri siratófalnál…

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-