Lomtalanítás újra, töltve

A turkálás vége. A lakosság maga viheti ki három gyűjtőpontra a lomtalanításra szánt hulladékát holnaptól, két napon át, pénteken és szombaton. Ezzel ugyan macerásabb, de sokkal biztonságosabb lehet a lomtalanítás Jánossomorján, ráadásul a töredékébe kerül.

Péntek déltől szombat este négyig konténerek várják az ingyenesen elhelyezhető lomokat a város három pontján. Mindenki viszi, ahogy tudja, hasznosak lesznek az utánfutók, csomagtartók, kisteherautók – aki maga nem tudta, vitethette az önkormányzattal. A változás mellett azonban nehezen vitatható tények szólnak. Korábban a településrészeken egy-egy szombaton lebonyolított lomtalanítás évek óta komoly közbiztonsági gondokat okoz a városban.

A lomtalanítás mellékvízén jelentkező veszélyekre már 2012-ben is felhívta a figyelmet a rendőrség. Azóta a helyzet egyre fokozódott. Érdemes megnézni három évvel ezelőtti tudósításunkat, ahol az egyik lomis megjegyzi, ahol be kell vinni a szemetet, vagyis konténeres gyűjtést vezettek be, oda már nem járnak. (Heti Híradónk első anyaga!)

 

 

 

Nincs több hűtő a csatornában

„Az utcára kirakott hulladékból válogatók mindig nagy szemetet, veszélyes törmelékeket hagytak maguk után. A kibelezett, értékes fémkábelektől megszabadított háztartási eszközöket gyakran vitték el a város külterületeibe, erdősávokba, csatornába, folyóvizekbe, és ott szabadultak meg tőlük. A lomisok áradata között a besurranó tolvajok, csalók is észrevétlenebbek maradhattak, kihasználhatták a helyzetet. E jelenség már komoly rendőri jelenlétet igényelt belterületen és külterületen egyaránt. A város e változással is szeretné megfékezni az egyre inkább erősödő közbiztonsági kockázatot, a főként az időseket és a környezetet fenyegető veszélyt a lomtalanítások alatt.”  – írja a lomtalanítás tájékoztatója, és a helyzet ennél sokszor nyersebb volt: A rendőrség és a polgárőrség mindig megerősített járőrökkel dolgozott, volt is miért. Számos esetben a forgatócsoportunk is látott utcán gépet bontó, törő-zúzó társaságokat, akikkel szemben – újra és újra, akár többször is megismételve – keményen kellett fellépnie a rendőrségnek, polgárőrségnek.

Az új módszer most megakadályozza a lomizást, minden konténert ugyanis a helyi polgárőrség és az önkéntes tűzoltók őriznek majd, ők koordinálják és veszik át a hulladékokat is. Ellenőrizhetik, hogy helyiek hozzák-e, nem üzletszerű foglalkozásból eredő, nagy tételű, hanem lakossági szemetet akarnak-e letenni, és hogy csak a szabályoknak megfelelő lomokat tesznek a bele a tárolókba. A konténerekből válogatni pedig szigorúan tilos, és éjjel is őrzik őket.

 

 

Támogatott változás

 

Az idei lomtalanítást közösen végzi az önkormányzat a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-vel, konténeres gyűjtőpontokon. Az így összegyűjtött lom elhelyezése évente 400 m3-ig díjmentes az önkormányzatnak, az ezen felüli részt kell kifizetni a közszolgáltatónak. Az eddigi tapasztalatok szerint ezt egy kicsivel túlteljesíthetjük, de nem nagyon. Ha pedig mindez kevésnek bizonyulna, ősszel, lakossági igényre megint rendezhet lomtalanítást a város, de ez már teljesen saját költsége lesz. A szervezők azonban bíznak abban, hogy a hulladékudvar megnyílásával és folyamatos nyitva tartásával egyre kevesebb lesz az otthon tartogatott szemét. A településrészenként rendezett lomtalanítás eddig információink szerint közel hét millió forintjába került a városnak, most ennek a töredékére számít a városvezetés. A változásról voltak ugyan éles viták a képviselő-testületi ülésen is, ám a legutóbbi tárgyaláson egyöntetűen támogatták ezt a változást a képviselők.

Eddig a lomokat a porták elé kellett tenni, ami kényelmesebb volt, bár óriási munkával járt az önkormányzati dolgozók számára. A változások mellett azonban az önkormányzat igyekszik segíteni a rászorulóknak a lomok elszállításában – aki nem tudja kivinni hulladékait, ahhoz az önkormányzat teherautója megy házhoz, ha ezt időben kérte. Jellemző ugyanakkor, hogy környékünkön szinte sehol sem alkalmazták az eddigi jánossomorjai módszert, sőt, ahol hulladékudvart kapott a település, nem is rendeznek lomtalanításokat.

 

 

 

Péntekről szombatig

 

A lomtalanítás 2015. június 19-én, pénteken 12-től 21 óráig; június 20-án, szombaton 8-tól 16 óráig zajlik, így az Ausztriában dolgozók is nyitva találják a konténereket. A helyszínek: a szentpéteri városrészben a szentpéteri temető parkolójában, a szentjánosi városrészben az egykori malomudvar területén (bejárat az Óvári utcára nyíló kapunál), a pusztasomorjai városrészben szintén a temető parkolójában várják a gyűjtőpontok a lakosságot.

Elektronikai hulladékot azonban mindenhol gyűjtenek. Ám veszélyes hulladékot (akkumulátor, vegyszer- és gyógyszermaradványok, festékes doboz, olajos flakon, galvánelemek stb.), zöld hulladékot és építési törmeléket, valamint autó- és traktorgumit a konténerekben elhelyezni tilos! Ezeket a hulladékudvari átvevőhöz irányítják majd a lomtalanítást végzők. A még értékes összetevőket, felhasználható alapanyagot jelentő hulladék, mint pl. a papír, műanyag, fém, üveg elhelyezésére, ártalmatlanítására egész évben lehetőség van a szelektív gyűjtőszigeteken. Továbbá mindenféle hulladékfajta (zöld- és veszélyes hulladék is) elhelyezhető a Fehérkereszt utcai hulladékudvarban. (Nyitva tartási ideje: kedd 12-18 óra; péntek 10-18 óra, szombat 8-14 óra)

A www.kisalfoldikhk.hu, illetve a www.janossomorja.hu honlapon és a JTV Képújságjában folyamatosan tájékozódhatnak a hulladékgyűjtéssel- ártalmatlanítással kapcsolatos aktualitásokról, a hulladékudvar működéséről, a hulladék elhelyezésének feltételeiről.

 

Hauptmann Tamás – JTV

-hirdetés- -hirdetés-