Pünkösd a szentlélek eljövetelének ünnepe, húsvét után az ötvenedik nap. Az egyházi ünnephez sok régi népszokás is kapcsolódik, amiből minden évben megelevenedik pár Jánossomorján is.

A szentlélek a húsvét utáni ötvenedik napon jön el a hívekhez. Ekkor ünnepélyesebb szentmisét tartanak a templomokban. Ötven nap telt el Krisztus halála után, míg az apostolokhoz is elérkezett a szentlélek és megerősítette hitüket. Korábban Jézus arra kérte tanítványait, hogy terjesszék az Evangéliumot, ám elfogta őket a félelem a megtorlásoktól.

 

 

A Szentlélek azonban bátorságot öntött beléjük, így elindultak, hogy megismertessék Jézus tanításait az egész világgal. Ezért pünkösd a hitben való megerősödés és nem hivatalos értelemben ugyan, de végül is a keresztény tanítás bátor nyilvánosság elé lépésének ünnepe.

Az ovikban is pünkösdöltek a múlt héten – királynőt választottak. A gyerekek minden csoporton körbejártak, rózsaszirmokat szórtak és termékenységhozó mondókákat. Majd kiválasztották a legszebb kislányt, aki szerencsét hozott a háziaknak szép énekével. A természet és a bőség várásának, a gyönyörű tavasznak ünnepén a városháza dolgozóit is megörvendeztették a gyerekek. Itt nagy örömmel fogadták a műsort, remélve, hogy a jó kívánság a városra is szerencsét hoz az idei évben.

Fotógaléria a képekre kattintva

Tavaly Papp Sándornénál jártunk az ovisokkal, aki a negyvenes években maga is pünkösdölt. Nemcsak fotókat mutatott, hanem a pünkösdölés módját is megtanította a gyerekeknek. Idén családja tett róla, hogy a helyi szokások szerint járjanak körbe az ovisok Jánossomorján. Nemcsak a csoportokban, de a városházán is.

 

 

A múltban a pünkösd a nagy nyári munkák előtti pihenés ünnepe volt, a terményáldásért is könyörögtek, és mulattak. Ekkor választottak pünkösdi királyt és királynét is. Négy lány kendőt feszített az ötödik, a legszebb kislány feje fölé, így járják végig házról-házra a falut. Közben énekeltek és jókívánságokat ismételgettek.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-