A természet csodálatos dolgairól szerezhettek tapasztalatokat a gyerekek madarak és fák napján. Azokról a csodálatos dolgokról, amik – sokukat meglepő módon – közvetlen környezetükben élnek.

Az állatvédők évtizedes munkája nélkül  a Lókerthez hasonló városszéli parkok mára jórészt csendesek lennének. Mégis gyerekek tanulhattak, hallgatózhattak és vizsgálódhattak a pihenőparkban múlt hétfőn, a madarak és fák napján. Itt az erdészet és a madártani egyesület szakértői, Göncz Róbert és Balsay Sándor tartottak előadásokat a környéken élő fákról és madarakról.

Az erdőben előre kifeszített madárfogó hálókat állítottak fel a szakemberek. A rövid időre behálózott madarakat vigyázva vettek ki, és ugyanilyen óvatossággal foghattak meg a gyerekek. Rigót, cinkét és egy barátposzáta-párt is megvizsgálhattak.

 

 

De az eszetlen emberi pusztításról is hallhattak. A hasonló méretű kis madarakat a vándorútjaik során Afrikában, de még a műveltnek gondolt Európában is vadásszák. A pacsirtákat például hálóval fogják be, lövik, kizárólag azért, hogy ínyencségnek kivágják a nyelvüket. A luxuscikknek számító pacsirtanyelvről nem mondtak le Máltán, sikertelen volt az Unió által erről kiírt népszavazás. A szakemberek számára pont azért fontosak az ilyen napok, hogy érdeklődővé és felelőssé tegyék a gyerekeket környezetük iránt.

 

Fotógaléria a képekre kattintva!

Balsay Sándor, Nyugalmazott Erdészetvezető, A Madártani Egyesület helyi elnöke szerint azért is fontosak a városszéli kis parkok, mert a gyerekek java csak itt találkozhat azzal a természettel, ami, bár körülveszi, a házak között és a civilizált, számítógépekkel teli világban elkerüli a figyelmét.

Bár akadnak gyerekek, akiknek már van tapasztalata a környezetükben élő állatokkal, számuk egyre kevesebb. Kevéssé ismerik a körülöttük élő állat- és növényvilágot. A tévék, filmek és rajzfilmek miatt azt is nehezen különítik el, melyik állat honos nálunk, és melyik más kontinenseken. Állatokat gyakran csak állatkertekben látnak, az egzotikusabbakra fókuszálnak, kedvenceik is innen kerülnek ki. A kertben, városszéli erdőkben élőkről keveset tudnak. Ezt nemcsak az erdőkben, az iskolában is igyekeztek megváltoztatni.

A központi alsóban az osztályok, csoportok által készített tablók segítségével tanulhattak a vadállatokról, de kiállítás is nyílt. A 2/A-sok az erdészet, a vadászok és több magángyűjtemény segítségével a környék állatvilágát mutatták be a preparátumokkal, állathangokkal. – Nagyon köszönjük nekik és a sok segítő szülőnek, hogy ilyen tárlatot sikerül most bemutatnunk az egész iskolának!  – mondta el Tóth Mária, a kiállítást készítők osztályfőnöke.  Az osztályterem egész héten várta az iskolásokat. Több itt élő erei állatot, főként madárfajtát megnézhettek közelebbről. Így a tekintélyt parancsoló réti sast. De a szarvasbika is tiszteletet ébreszt a gyerekekben az állatok iránt. Hasonló tárlatot legközelebb csak a hansági madárvártán láthatnának a gyerekek.

 

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-