A szépséggel és a művészetekkel ismerteti meg az ovisokat az ovigaléria. A mindegyik tagintézményben megtalálható kis kiállítótér fontos szerepet kap a gyermeknevelésben. A múlt héten két tárlat is nyílt az óvodákban.

 

A Süni csoportos gyerekek műsort is adtak egyik legkedvesebb virágukról pénteken. De a folyosón is virágot bontottak a tulipánok, itt azonban már párnákon, ingeken, kerámiákon vagy épp egy nagyon régi tulipános láda oldalán. A gyerekek számára kedves virágot az óvónők a népművészet szemével mutatták meg. A szeretetet és a kegyeletet jelképező tulipán nevét a török turbánról kapta, hasonló alakja miatt. Egyes kutatások szerint magyar kereskedők által jutott el a virágról leginkább nevezetes Hollandiába is. Bár termeszteni a 16 század elején kezdték Közép-Európában, a magyar nép még Ázsiából ismerte a virágot, a motívum megjelent a régészeti leletekben is. A tulipán a népművészetben sok minden szimbolizálhatott, a lányok koruk szerint hímezhettek más és más tulipánt ruhájukra, munkáikra, más járt a hajadon, eladósorba jutott, szerelmes, férjezett vagy épp már idősebb asszonyoknak, nőknek – mondta el a kiállítást rendező Horváth Jánosné.

 

Fotógalériák a képekre kattintva!

Szentpéteren is a művészettel ismerkedhettek a gyerekek csütörtökön, de itt gyermekportrék kerültek a falakra. A Takács Mária Borbála grafikáit csodálhatták meg az ovisok. De nemcsak a képeket nézhették meg és a technikákkal, eszközökkel is megismerkedhettek. A jánossomorjai alkotó számos gyermekportrét készített már, most a legszebbeket hozta el ide. Az ovisok műsorral köszöntötték a kiállítást és persze anyák napja alkalmából az anyukákat, nagymamákat is. Az ovi néptáncosai vidám énekeket és körjátékokat is bemutattak az udvaron.

 

Az ovigalériák mindhárom tagóvodában rendszeresek. A művészeti neveléssel dolgozó Aranykapu Óvoda pedagógiai programjában is kiemelt helyet kap. Célja, hogy a szépséget és az erre való fogékonyságot terjessze a gyerekek – és kicsit a szülők között is.

-hirdetés- -hirdetés-